Ekonomija

Zbog rada za prvomajske praznike i Dan nezavisnosti naplaćeno 36.700 eura kazni, zatvorena 23 objekta

Zbog rada za prvomajske praznike i Dan nezavisnosti inspektori su naplatili 36.700 eura kazni i zatvorili 23 objekta, saopšteno je CdM-u iz Uprave za inspekcijske poslove.

Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za tržišnu inspekciju, kontinuirano sprovodi inspekcijski nadzor nad primjenom člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenih zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Nadzor su sprovodili u centralnoj, južnoj i sjevernoj područnoj jedinici.

“Za prvomajske praznike, kod 72 subjekta utvrđeno je 49 nepravilnosti, za koje su inspektori izdali 80 prekršajnih naloga u iznosu od 25.450 eura. Što se tiče nepoštovanja čl.35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno nedozvoljenog rada nedeljom i u dane državnog praznika, tržišni inspektori su zatvorili 18 subjekata nadzora koji nijesu ispoštovali navedenu odredbu“, navode iz Uprave.

Kada je u pitanju državni praznik Dan nezavisnosti, inspektori su kod 38 subjekta utvrdili 17 nepravilnosti, za koje su izdali 30 prekršajnih naloga u iznosu od 11.250 eura.

“Što se tiče nepoštovanja čl.35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno nedozvoljenog rada nedeljom i u dane državnog praznika, tržišni inspektori su zatvorili 5 subjekata nadzora koji nijesu ispoštovali navedenu odredbu”, navode iz Uprave.

Podsjećamo da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može obavljati u apotekama; specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme; benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica; pijacama; štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama; prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

CdM su se javili građani koji su kazali da su pojedini fizerski saloni radili u utorak, 23.maja, ali je iz Uprave za inspekcijske poslove pojašnjeno da se Zakon o unutrašnjoj trgovini ne odnosi na zanatske djelatnosti, kojima pripadaju frizerski saloni.

“Podsjećamo građane da sve uočene nepravilnosti povodom nepoštovanja neradne nedjelje, odnosno rada tokom državnih praznika, mogu prijaviti putem Call centra 080 555 555 ili dolaskom direktno u prostorije Tržišne inspekcije, Ul. Novaka Miloševa br.10 gdje mogu podnijeti prijavu dežurnom inspektoru ili se interesovati za svoja potrošačka prava”, poručuju iz Uprave.

Slađana Đukanović

7

avatar
1000
6
1
0
 
6
Nije BitnoSonjaMiloLakiEto tako
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sonja
Gost
Sonja

Za Restorane i Pekare nema praznika ni drzavnih ni vjerskih ,povedite i o tome malo racuna.😡😡

Milo
Gost
Milo

Zasto nije neradni za pumpe i ovako im se zakida radnicima skoro sve ,ni obracuna plata pogotovo na eko pumpama cast izuzecima .

Laki
Gost
Laki

Sramota.To samo ima kod nas.Idemo iz krajnosti u krajnost.Po 3 dana praznujemo.Što vam je ljudi.Ko hoće da radi nela radi ali nema pravo niko da tjera radnika da radi.

Nije Bitno
Gost
Nije Bitno

Ne vjerujem da ima neko da hoce da radi za praznik ,sem Poslodavac da mu radnja radi.

Eto tako
Gost
Eto tako

Ako je neradan dan za prodavnice,zasto nije za kladionice,trafike i pekare?

Konj nepis meni
Gost
Konj nepis meni

Neka su, vala… Nemaju kad zaraditi… A radnik ne mora imati ni dana slobodno, to je samo robot koji nema emocije, porodicu, itd.!

Za bolje sjutra
Gost
Za bolje sjutra

A vise ste trebali to. Da vise ne padne napamet kome da iskoristava radnike.

Send this to a friend