Ekonomija

Zeković: Neradna nedjelja rješava dio problema najugroženije grupe zaposlenih

Bojan Zeković

Socijaldemokratska partija pozdravlja inicijativu Ministarstva  ekonomije koja ima za cilj da obezbijedi da nedjelja bude neradni dan u  sektoru trgovine, što predstavlja značajan korak u rješavanju problema na kome SDP i USSCG insitiraju punih 5 godina.

<<<Dobra vijest za 37.000 radnika: Nedjelja neradni dan u trgovinama>>>

“Ova inicijativa, koju je ministarka Sekulić najavila odgovrajući na  naše poslaničko pitanje, predstavlja značajnu promjenu u ponašanju Ministatsrva ekonomije koje od 2013-te godine ne izvršava svoju  zakonsku obavezu čime ugrožava prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane, zbog čega smo postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu”, kazao je Bojan Zeković, član Predsjedništva SDP.

On poručuje da, iako se inicijativa ne odnosi na sve zaposlene, ova mjera rješava  značajan problem najugroženije grupe zaposlenih, 37.000 u sektoru  trgovine i pokazuje da u Ministarstvu ekonomije konačno postoji  razumijevanje za problem desetina hiljada radnika na koji godinama ukazuju i daje nadu da postoji volja za rješavanjem problema i kod drugih zaposlenih.

“Dugo vremena čelni ljudi Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada i  socijalnog staranja su bili podrška kršenju prava radnika da je čak i Ombudsman ocijenio da ne vršeći svoju zakonsku obavezu: „uskraćuje
pravo poslodavcima da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu za rad i organizuju rad u praznične dane”, što za posljedicu ima da oni „samovlasno organizuju rad u praznične dane… nezakonito obavezujući svoje zaposlene da rade u te dane kršeći njihova prava“”, naveo je Zeković.

Prema njegovim rioječima, takvoj praksi i nepoštovanju zakona koja za posljedicu ima ugrožavanja prava desetina hiljada radnika i guranje poslodavaca u zonu kršenja zakona bez njihove krivice konačno se ima namjera stati na  kraj.

“Očekujemo da će se problem sistemski riješti i za ostale zaposlene i svim zapsolenima obezbijediti da dani državnih i drugih praznika, kako to i zakon propisuje, za njih budu neradni”, zaključio je on.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Neradna nedelja biće za dva kioska, ostali će raditi nedeljom jer će pridobiti saglasnost posto prodaju između ostalog i leb j mlijeko, i sve ostaje isto…Isto kao rad zapraznike koji se “plaćaju”, isti kao pola plate na banku pola na ruke, isto kao zabranjeno pušenje…

Vuk
Gost
Vuk

Dako i taj napacen narod ugleda Sunca s tom slobodnom nedjeljom.

Isaak
Gost
Isaak

Pazi da ne bude tako. Uvjek poslodavac nadje razlogda se radi.

Grey
Gost
Grey

Bravo za Zekovica i SDP, u poslednje vrijeme rade stvari zbog kojih ce ih mnogi podrzati…

Japanac
Gost
Japanac

U redu je ovo da se nedjeljom ne radi. U evropi nedjeljom ne rade ni restorani i kafane osim onih cija je lokacija neko izletiste, rekreativni centar i slicno. U gradu malo koji, gotovo nijedan. Muslim da je odluka poslodavaca da rade nedjeljom i praznicima bila veoma glupa i posledica je situacije u kojoj su bivse komunjare i samoupravljaci postali… Više »

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Zakoni su dobri ali se nr postuju,to je problem,ispekcija rada ne radi svjesno svoj posao,sve se radi selektivno u ovoj drzavi,najbolji radnici nam bjeze u inostranstvo ali njih i vladu boli briga,podici minimalac sledeci korak.

Marinko
Gost
Marinko

Đe nađoste ovoga? Naduveni samozvani intelektualac i kvazipolitičar.

Send this to a friend