Ekonomija

Zeković: Povećanje minimalca nedovoljno, i dalje najniža zarada u regionu

Bojan Zeković

To što je Vlada predložila povećanje minimalne zarade za 15 odsto, što bi bilo povećanje na 222 eura, sa sadašnjih 193 eura, je nedovoljno i zakašnjelo, kazao je član predsjedništva ove partije Bojan Zeković.

<<<Marković predlaže da minimalac bude 222 eura<<<

Socijaldemokratska partija pozdravlja informaciju da je Vlada konačno spoznala problem na koji SDP i sindikati godinama ukazuju – ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu.

“Pozdravili bi i najavu njenog povećanja, da povećanje nije takvo da će Crna Gora nastaviti da i dalje ima najnižu minimalnu zaradu u regionu”, ističe Zeković.

Podsjeća da minimalna zarada nije povećana od 2013. godine.

“Ako se podsjetimo koliko su od tada porasli troškovi života, cijena struje, goriva, porezi, jasno je koliko je najavljeno povećanje nedovoljno i zakašnjelo. U potpunosti je izostala mjera koja je trebalo da poboljša položaj poslodavaca, koji su takođe najoporezovaniji u regionu”, navodi Zeković.

Prema njegovim riječima, zbog nesposobnosti Vlade građani Crne Gore i dalje će imati ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok će poslodavci i dalje biti najoporezovaniji.

“Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon šest godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura. U isto vrijeme skoro svaka mjera Vlade ide na štetu građana, a sebi bliskim tajkunima omogućava ogroman poreski dug koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre”, kazao je Zeković.

On pita u čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima.

“Ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje – povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada – opravdanog zahtvjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona. Čak i sa povećanjem na 250 eura, po iznosu minimalne zarade bili bi iza Hrvatske, Albanije i na nivou Kosova, što jasno pokazuje koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, najskuplje gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a”, ukazao je Zeković.

SDP će, poručuje on, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa snažnim zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade i uvjereni su da će Vlada, koja je odbijala da uopšte razgovara na ovu temu, morati da prihvati njihove opravdane zahtjeve.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

CG propala drzava

Gluposti
Gost
Gluposti

Gluposti. Jedini koji ima korist od ovoga jesu državni službenici. Plata im, kroz koeficijent, zavisi od minimalca. Niko zaista ne radi za minimalac, ovo je obično licemjerno prenemaganje, koje će za posledicu imati podizanje pdv na 22%, da se namire povećane plate i doprinosi službenika. Povećani pdv dovešće do povećanja cijena svega, i opet je radnik nastradao.

Bnjj
Gost
Bnjj

Druze u privatnim firmama su sve na minimalac osigurani zamisli kakve ce penzije imat ti ljudi

Send this to a friend