Ekonomija

Zeković: SDP traži sastanak sa Spajićem

Bojan Zeković

Socijaldemokratska partija obratila se u petak ministru finansija i socijalnog staranja zahtjevom za sastanak povodom zakonskih predloga kojima smo predložili smanjenje opterećenja za poslodavce, kao i pravedniji način dodjeljivanja dječijeg dodatka, poručio je Bojan Zeković, član GO SDP-a.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković je tražila prijem kod ministra Spajića i zbog toga što građani i zainteresovana javnost nijesu imali mogućnost učestvovanja u javnoj raspravi o predloženim zakonskim inicijativama koje su date u skupštinsku proceduru, a koji su direktno ili indirektno vezani za to ministarstvo.

“Činjenicom da je predlagač ovih zakon grupa poslanika, a ne Vlada izbjegnut je i suštinski i formalno neophodni socijalni dijalog i javna rasprava. Udruženja radnika i udruženja poslodavaca već su se javno oglasila, dajući svoje primjedbe i predloge”, navodi Zeković.

On smatra,  da uvećanjem minimalne zarade za koje se godinama zalaže Socijaldemokratska partija treba pratiti i rasterećenjem poslodavaca, jer su naši poslodavci ubjedljivo najoporezovaniji u regionu.

“Da li to učiniti smanjenjem stope doprinosa, ili uvođenjem startnog neoporezivog dijela zarade, čime bi postigli i suštinsku progresivnost u oporezivanju, stvar je dogovora, ali je neophodno umanjiti opterećenje na zarade, istovremeno sa rastom minimalne zarade. Podsjećamo, takva zakonska inicijativa, upućena od poslanika SDP-a nalazi se u skupštinskoj proceduri”, dodaje u saopštenju.

Zeković navodi, da je  Socijaldemokratska partija predala u proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“Amandmanima se predlaže promjena kako bi se djeci obezbijedili pravo na dječiji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje. Time ne gube samo djeca iz siromašnih porodica kojima se otežava školovanje – predodređuju da sjutra budu siromašni roditelji, i stvara ciklično siromaštvo, već gubi cijelo društvo koje ne koristi njihove potencijale”, poručuje Zeković.

Član GO SDP-a, je predložio da porodice sa visokim primanjima, ne ostvaruju pravo  na tu vrstu socijalne podrške, jer za njom, kako on kaže, nemaju potrebe.

“Kako bi bili socijalno pravedniji i kako bi se obezbijedilo duže trajanje dječjeg dodatka djeci kojima je ova pomoć potrebna, predlažemo da one porodice sa, za naše uslove naročito visokim primanjima, kao što su direktori banaka i uspješnih preduzeća, članovi Vlade, poslanici, svi oni čija su primanja višestruko iznad prosjeka, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu”, predlaže u saopštenju.

On smatra da država ne treba da diskriminiše brojnije porodoce sa većim brojem djece. te da nije javno prezentovan i argumentovan razlog koji bi opravdao ukidanje ove pomoći nakon napunjene šeste godine.

“Parlamentarna većina predlaže da pravo na dodatak za djecu imaju troje djece u porodici. Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice i onu djecu koja imaju veći broj braće i sestara. Javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječjeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara. Takav predlog smatramo nepravednim i pogrešnim”, ukazuje Zeković.

Podsjetio je na stav Ombudsmana, te  smatra da izmjene ovog zakona su neizbježne.

“Podsjećamo i na stav Ombudsmana “da pojedine odredbe predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a koje se odnose na to da pravo na dječji dodatak imaju djeca do šeste godine života odnosno troje djece u porodici, nijesu u skladu sa potvrđenim međunarodnim dokumentima, kao ni domaćim zakonodavstvom, te cijenimo da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici”. navodi on.

Zeković dodaje, da iz SDP-a, nijesu predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatraju da je raspodjela kakvu predlažu mnogo bolja i pravednija.

“Budući da Vlada još uvijek nije dostavila svoje mišljenje, očekujemo da će ministar Spajić uvažiti iznijetu argumentaciju i nakon sastanka sa predstavnicima SDP-a, prihvatiti rješenja koje inicijativu poslanika koja je dobra kao ideja, učiniti pravednijom i boljom”, zaključuje Zeković.

Send this to a friend