Ekonomija

Zeković: Vlada da obezbijedi poštovanje prava radnika

Bojan Zeković

Socijaldemokratska partija poziva Vladu da obezbijedi poštovanje prava radnika, koje im garantuje Zakon o radu i ne dozvoli da se čitav teret krize prenese na zaposlene. Neadekvatna je postojećoj situaciji reakcije Vlade, koja još uvijek nije izašla sa predlogom mjera pomoći privredi, čije odlaganje produbljuje neizvjesnot i čini dodatnu štetu, dok nadležne inspekcije na rade ništa da zaštite zaposlene koji su posebno pogođeni, saopštio je danas potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

“Neaktivnost Vlade na oba polja za posljedicu ima da se značajnom broju zaposlenih krše prava, raskidaju radni odnosi, prisiljavaju se na odlazak na neplaćeno odsustvo i potpisivanje aneksa ugovora o radu u cilju smanjenja zarada ili im prestaje radni odnos kod agencija za ustupanje zaposlenih, odnosno usljed isteka trajanja ugovora na određeno vrijeme. Sve devijacije i zloupotrebe koje su dozvoljavane godinama sada imaju višestruke posljedice”, navodi u saopštenju.

Vlada mora konačno izaći sa predlogom mjera pomoći privredi, a cilj pomoći privredi mora biti očuvanje zaposlenosti i ekonomske supstance, a ne prilika da se stiče ekstra profit, kao u slučaju bankarskog sektora koji na postojećoj situaciji, zahvaljujući guverneru Žugiću, treba da zaradi dodatnih dvadesetak miliona eura, smatra on.

Nije normalno da država pomaže bankama da zarade milione, već mora pomoći zaposlenima da dobiju zarade, za šta je neophodna pomoć privredi.

Vlada mora što prije izaći sa predlogom konkretnih mjera pomoći privredi, kako bi se zaustavio ili bar ublažio rast nezaposlenosti. Pomoći, kao što čine sve druge vlade, a ne sa mjerama odlaganja plaćanja obaveza. Dosadašnje mjere Vlade, dodaje, podrazumijevaju samo odlaganje obaveza, dok se dugovi prema državi gomilaju, a prema bankama dodatno rastu. Neophodno je da država pomogne posladavcima čiji je rad otežan, a onima kojima je rad zabranjen nadomjestiti troškove bruto zarada dok zabrana traje, kako bi mogli zadržati zaposlene.

“Nažalost, i među najuspješnijim preduzećima, ima onih koji u ovom periodu pokušavaju zaposlene ostaviti bez zarade, prisiljavajući ih na potpisivanje aneksa ugovora ili odlazak na neplaćeno odsustvo, što se ne smije tolerisati. Potrebna je mnogo aktivnija uloga države, Vlada mora zaštiti zaposlene, ali i konkretno i bespovratno finansijski pomoći većini savjesnih poslodavaca, posebno mikro, malih i srednjih preduzeća, kako bi mogli preživjeti u situaciji kada im je zabranjen ili veoma otežan rad, i što je najvažnije kako bi mogli sačuvati zaposlene”, smatra Zeković.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
OgorcenaZet CetinjskiMrkeljaCrniKOTOR
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ogorcena
Gost
Ogorcena

Sve je ovo super sto si predložio .Samo treba pomoći svima jednako i zaposlenim i ne zaposlenim i penzioneri bez obzira kolika im je penzija.Majke sa troje i više dece koje niko ne pominje kao da nijesu zive

Zet Cetinjski
Gost
Zet Cetinjski

Ovo je pravo razmisljanje, puna podrska za Zekovica.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Ko ce pomoci mrcnim radnicima kojima je vec uveliko skresana Plata.A da ne pricamo o osiguranju koje ide upola od ukupnog primanja.Sad se Tek vidi koliko je bitno da te poslodavac osigurava na puni iznos primanja.

Crni
Gost
Crni

Termin radnik se ne koristi vise….zaposleni….

KOTOR
Gost
KOTOR

Prijedlog ti je???

Send this to a friend