Ekonomija Evropska investiciona banka

Zemljama izvan EU 5,2 milijarde eura za borbu protiv koronavirusa

Grupa Evropske investicione banke obezbijediće zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijarde eura u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19, saopšteno je danas iz EIB.

Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas najavila Evropska unija i njen “Tim Evropa”, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posledicama pandemije i biće ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu sa potrebama.

“Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti ozbiljne ekonomske posledice. Biće izgubljena radna mesta i sa njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna”, izjavio je predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

Kako je dodao, kao dio „Tima Evrope”, EIB Grupa će u nedjeljama pred nama obezbijediti konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama izvan EU.

“U saradnji sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, kao i evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama omogućićemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posledice pandemije”, izjavio je Hojer.

Potpredsjednik EIB-a Dario Skanapjeko koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na Zapadnom Balkanu rekao je da je pandemija Covid-19 suočila svijet sa ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj istoriji.

“Kao dio zajedničkog napora Evropske unije i njenog „Tima Evrope“ da se ponudi konkretan i efikasan odgovor za ove izazove, EIB je pripremio paket mjera hitne podrške zemljama Zapadnog Balkana i to najprije lokalnim malim i srednjim preduzećima i zdravstvenom sistemu. Želimo da uradimo sve što možemo i pomognemo da se sačuvaju ljudski životi, radna mjesta i plate građana Zapadnog Balkana. Razmjere kriza zahtijevaju evropsko jedinstvo i solidarnost EIB Grupa je ponosna što je u prilici da konkretnom podrškom pomogne ublažavanje ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na Zapadnom Balkanu”, naglasio je.

Odgovor na trenutne i srednjoročne potrebe u 100 zemalja

Kako bi se identifikovali najefikasniji instrumente podrške zdravstvu i privredi, EIB Grupa je svoj paket mjera pripremila i kroz kontakte sa klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja izvan Evropske unije i time nastavila svoju dugoročnu podršku održivom i inkluzivnom razvoju evropske i svjetske ekonomije.

Paket podrške EIB grupe zemljama Zapadnog Balkana biće dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potreba različitih sektora privrede, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija. Zemljama Zapadnog Balkana biće dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

Podrška novim investicijama u zdravstvo i privredu po ubrzanoj proceduri kako bi se ojačao privatni sektor na ekonomski i društveni uticaj koronavirusa.

EIB Grupa je spremna da ubrza izdavanje već odobrenih zajmova vrednih oko milijardu eura i tako pomogne zdravstvenom sektoru u zemljama izvan EU da se izbori sa pandemijom, a privrednicima omogući što lakši pristup finansijskim sredstvima kako bi riješili probleme nedostatka gotovine i likvidnosti.

Obezbijeđena je podrška dugogodišnjim klijentima Banke iz zdravstvenog sektora kako bi unaprijedili sistem javnog zdravstva u svojim zemljama i bili u stanju da glavni fokus svojih aktivnosti drže na borbi protiv pandemije. EIB Grupa će takođe ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za finansiranje projekata u zdravstvu, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Dio paketa podrške sektoru zdravstva dolazi i kroz jedinstveno tehničko iskustvo i finansijsku ekspertizu koje je EIB razvio investirajući više od 30 milijardi eura u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Evrope. Finansiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će biti ubrzano bliskom saradnjom sa ministarstvima zdravlja i drugim partnerima iz ovog sektora.

EIB Grupa će i malim i srednjim preduzećima olakšati pristup finansijama i to putem već dogovorenih kreditnih linija dostupnih kod lokalnih banaka i finansijskih institucija širom svijeta. Ove mjere će biti od najveće pomoći kompanijama u privrednim sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom. Cilj ovih mera je da osnaže lokalne banke i finansijske institucije, uključujući i mikrofinansijske institucije, čije će iskustvo biti ključ za uspješnu dugoročnu podršku održivom razvoju privrede.

Paket pomoći EIB Grupe privatnom sektoru biće dostupan kako lokalnim i međunarodnim korporacijama, tako i malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i preduzetnicima.

Omogućiti efikasniji odgovor vlasti na pandemiju

Očekuje se da će pandemija Covid-19 imati negativne posljedice i na buduće investicije u javnom sektoru. Kako bi se ove posljedice ublažile, EIB će u saradnji sa svojim partnerima na lokalu raditi na uklanjanju prepreka za investicije u javni sektor, pružiti podršku zdravstvu, regionalnoj trgovinskoj razmjeni i teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva.

Ubrzano finansiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje Zapadnog Balkana. Očekuje se da će paketi pomoći biti dodatno osnaženi od strane drugih međunarodnih i evropskih finansijskih institucija.

Send this to a friend