Ekonomija

Zemlje Zapadnog Balkana da unaprijede poljoprivrednu trgovinu

Zemlje Zapadnog Balkana značajni su partneri u trgovini poljoprivrednim proizvodima i veoma je važno da se iskoriste svi potencijali za dalje unapređenje međusobne trgovine, kao i uvećanje obima trgovine sa zemljama Evropske unije, u cilju daljeg ekonomskog razvoja, ocijenjeno je na današnjem skupu ministara i predstavnika vlada zemalja regiona u Berlinu, održanom u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dalji razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima ocijenili su izazovom na kome treba zajednički raditi, a na bazi postignutih rezultata u okviru CEFTA sporazuma i liberalizovane trgovine u okviru sporazuma o pristupanju ovih zemalja EU.

Obraćajući se kolegama, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede Đuro Žugić istakao je da se najveći dio ukupne trgovine poljoprivrednim proizvodima u regionu odvija u okviru CEFTA sporazuma.

„To ukazuje koliko smo jedni drugima važni trgovinski partneri i koliko je bitno da čuvamo ono što smo do sada naporno gradili. Kroz CEFTA sporazum uspjeli smo da stvorimo zonu slobodne trgovine i za poljoprivredne proizvode, što je veliki zajednički uspjeh. Dodatno, postigli smo značajan napredak u dijelu administrativnog ubrzavanja i olakšavanja trgovine. Kao rezultat imamo rast međusobne trgovine. Pred nama je puno izazova i zadataka, čiji krajnji cilj bi trebalo da bude dalje uvećanje obima međusobne trgovine, jačanje saradnje nadležnih organa, uz nastavak razumijevanja da eventualne netarifne barijere mogu ugroziti funkcionisanje i rezultate sporazuma“, poručio je Žugić.

On se zahvalio ministarki za hranu i poljoprivredu Njemačke Juliji Klokner na organizaciji sastanka, kao i suorganizatoru Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj (SWG) koja u kontinuitetu podstiče dijalog na različite teme iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.


Na marginama skupa, Žugić se sastao sa Klokner i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija u poljoprivredi, kao i svim drugim oblastima.

Mogućnosti digitalizacije da budu dostupne svima

Na Samitu ministara, ključnom događaju Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, koji se ove godine posvetio značaju digitalizacije za dalji razvoj održive poljoprivrede i rješavanje izazova u ovoj oblasti, predstavnici vlada 70 zemalja svijeta donijeli su niz zaključaka u tom pravcu.

Foto: Thomas Trutschel

Ističući važnost digitalizacije za efikasnu i održivu poljoprivredu, postavljen je cilj da se omogući svim zainteresovanim stranama u sektoru poljoprivrede da učestvuju u digitalnoj transformaciji politika, industrije i društva, kao i da se omogući uspostavljanje digitalne infrastrukture u ruralnim područjima.

Učesnici samita, između ostalog, pozvali su da se razmotri formiranje međunarodnog digitalnog savjeta za hranu i poljoprivredu, koji će biti na raspolaganju vladama i ostalim relevantnim subjektima, kao podrška boljem iskorištavanju mogućnosti koje pruža digitalizacija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drezik
Gost
Drezik

Dzaba sve sto imamo i paprike i paradajza i krastavca eto npr u Zetu a mi opet uvozimo…i kako da se napreduje gospodo Evropljani ?

Send this to a friend