Ekonomija

Zenka: U prošloj godini odobreno 11,4 miliona eura za podršku preduzetništvu

Vlada Crne Gore u fokusu svog djelovanja postavila je aktivnosti koje će pomoći ženi i generalno mladima u Crnoj Gori da budu ekonomski snažniji i vidljivi u javnom životu, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na panel diskusiji u okviru Biznis foruma Prizren 2019.

Crna Gora je tokom 2018. godine odobrila 11,4 miliona eura plasmana za podršku preduzetništvu, namijenjenih mladima, ženama u biznisu, početnicima u biznisu, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, visokoškolcima, što je u odnosu na 2017. godinu rast od 14 odsto, što je ispratilo realizaciju 102 projekta.

Zenka je rekao da je namjena projekata koji se realizuju ovim sredstvima raznovrsna i podrazumijeva angažovanje preduzetnika u raznovrsnim djelatnostima.

On je izjavio da Crna Gora u kontinuitetu stvara uslove za uključivanje mladih, žena, preduzetnica u kreiranje dodatnih vrijednosti društva što je važan preduslov cjelokupnog napretka društva i poboljšanja životnog standarda naših građana i građanki.

S tim u vezi, IRF Crne Gore realizuje kreditnu podršku preduzetništvu kroz kreditne linije koje imaju za cilj motivisanje pomenutih ciljnih grupa za započinjanje sopstvenog biznisa i to uz veom a povoljne uslove finansiranja, uz kamatne stope 0-3 odsto.

Ministar je naveo neke od linija podrške poput kreditne linije za razvoj preduzetništva, podršku visokoškolcima, tri kreditne linije za žene u biznisu, mladima u biznisu, podršku preduzetništvu.

On je pojasnio uslove za dobijanje kreditne podrške ukoliko je direktno kreditiranje da se kamatna stopa kreće od 0 do 3,5 odsto, odnosno ukoliko je isto posredstvom banaka stopa je 4%, sa rokom otplate do 12 godina i uključenim grejs periodom do četiri godine.

“Maksimalan iznos kredita do 50.000 eura za direktne kredite (za preduzetnike do 30.000 preduzetnice do 50.000 eura), dok je za kredite koji će se realizovati posredstvom poslovnih banaka maksimalan iznos kredita je 1.000.000 eura”,  rekao je Zenka.

Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva i pružanju šanse mladima, traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori.

“Među visokoobrazovanom populacijom velik je broj mladih žena koje žele da se oprobaju u kreiranju sopstvenih biznisa. Vlada Crne Gore prepoznaje značaj uključivanja svih aktera u privredni razvoj Crne Gore i dalje će raditi na stvtaranju sve boljih mogućnosti i prilika da svako ko želi dobije priliku da se osvtari u sferi privrednog razvoja. Tako da iz godine u godinu imamo porast broja preduzetnica i sada je taj procenat 23 odsto onih koje su vlasnice svojih biznisa, a do nedavno ih je bilo svega 9,6 procenata”,  poručio je Zenka.

Ministar je izrazio uvjerenje da će se tokom trajanja foruma razmijeniti mnogi primjeri dobrih praksi, ali izdvojiti dalje konkretne smjernice za unapređenje regionalne saradnje u oblasti preduzetništva.

Send this to a friend