Ekonomija

ŽICG stanje kolosijeka godinama nije adekvatno kontrolisala

Ilustracija

Predstavnici Željezničke infrastrukture (ŽICG) godinama su se neodgovorno odnosili prema bezbjednosti putnika koji za prevoz koriste vozove. Geometrija kolosijeka godinama nije adekvatno kontrolisana. To se može zaključiti na osnovu podataka iznijetih u izvještaju o realizaciji Programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2018. godinu, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, piše Dan.

“U Programu za 2018. godinu predviđeno je bilo snimanje geometrijskog stanja kolosijeka mjernim kolima dva puta godišnje (proljećno i jesenje snimanje). Navedeno snimanje predstavlja osnov za mašinsko regulisanje kolosijeka i preduzimanje ostalih radova na kolosijeku. Željeznička infrastruktura ne raspolaže mjernim kolima, čija kupovina nije isplativa zbog visoke cijene, malog angažovanja tokom godine (najviše do tri puta) i male željezničke mreže u Crnoj Gori (330 km), pa se svake godine raspisuje tender i angažuju mjerna kola za snimanje stanja kolosijeka iz neposrednog okruženja (Srbija i Hrvatska). Nakon neuspjelih tendera u poslednjih pet godina zbog kvara mjernih kola u okruženju, nezainteresovanosti ponuđača i ponuđene cijene, u novembru 2017. godine vršena je kontrola stanja kolosijeka mjernim kolima iz Srbije na sva tri pravca pruge u Crnoj Gori”, piše, između ostalog, u izvještaju proslijeđenom Vladi.

Dodaju da je zbog problema sa angažovanjem mjernih kola Željeznička infrastruktura krajem 2017. godine krenula u nabavku mjernih uređaja iz Francuske sa elektronskim zapisom koji se ručno pokreću prugom i koji zamjenjuju mjerna kola.

“Oprema snima sve parametre kolosijeka kao i mjerna kola, izuzev stabilnosti kolosijeka. Isporuka ove opreme je bila u aprilu 2018. godine i izvršena je obuka zaposlenih koji će raditi na opsluživanju ovih mjernih uređaja”, navodi se u izvještaju. Upravo nedostatak mjerenja parametara kolosijeka sa mjernim kolima jedan je od problema na koji posebno treba obratiti pažnju zbog eventualnih posledica po bezbjednost saobraćaja vozovima.

Te informacije potvrdio je za Dan i Milisav Dragojević iz nevladine organizacije Centar za željeznička istraživanja.

“Stabilan kolosijek obezbjeđuje stabilnu i bezbjednu vožnju voza. Propisani su parametri koliko je dozvoljeno odstupanje vezano za geometriju kolosijeka i profil točkova na voznim sredstvima. Ti parametri moraju se provjeravati jedanput mjesečno. Po meni je velika greška što se nijesu obezbijedila mjerna kola, jer znam da su u okruženju korišćena. To je skupa oprema, ali je sa aspekta bezbjednosti saobraćaja vozova neophodna”, rekao je Dragojević.

Istakao je da su obavezni da redovno vrše mjerenja parametara kolosijeka.

“Taj posao obavljaju lica koja su za to stručna sa odgovarajućim sertifikatima. Ipak, nisu isti uslovi kad se to vrši sa mjernim kolima i kad se to radi ručno, jer se mjernim kolima vrši simulacija kretanja voza i ti parametri su apsolutno tačni i mjerodavni za postupanje. To ne znači da izražavam bilo kakvu sumnju u odgovoran rad šefova pružnih dionica, u čijoj je nadležnosti mjerenje parametara pruge, ali je uvijek moguć propust ili greška, a mjerna kola to ne dozvoljavaju”, zaključio je Dragojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nik
Gost
Nik

Ovaj centar za istrazivanja vjerovatno ima kancelariju I nijednog zaposlenog ali sve zna o navedenom

Slavko
Gost
Slavko

Ovako nam je sve u drzavi zahvaljujuci DPSU. Pa poslije sto se gine…

Montenegro
Gost
Montenegro

Svima podnijeti prijave i kuci. Pa kad se budu vukli po sudovima nece se pozivati ni na drzavu niti na bilo koga. Neka odgovaraju za pogibije…

Putnik
Gost
Putnik

Navikli da im drugi rade,ono što oni trebaju da rade.Smo raspisuju tendere.Neka se samo konstatuje koje su građevinske mašine,do sada kupljene i koliko su korišćene.Ali da se kaže prava istina.Pojedini rukovodioci ne znaju ni šta je pruga,a “drmaju” velike lične dohodke.Šta ima to veze kad država plaća sav taj nerad.

mojsilović
Gost
mojsilović

Alo Putnik! Ne plaća država nego mi, poreski obveznici. Mi, građani, plaćamo našim radom sav ovaj javašluk. Dokad? To ostaje da se vidi.

Lipovo
Gost
Lipovo

Da ste imali ,,mjerna kola,, da li bi se desila nesrecca ,,kod Biocha,,?

Obzirom na sve
Gost
Obzirom na sve

Ako ne bih mogao u Beograd avionom, išao bih autom ili busom. Ako ne mogu ni autom ni busom, išao bih pješke.

Velimir
Gost
Velimir

Bijaše li ovo onaj “šaptač”,Dragojević?

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

I šta sad . Idemo dalje . Isto kao da niste ništa rekli. Pojela maca priču .

Send this to a friend