Ekonomija

Život na dug: Pozajmice stanovništva 1,2 milijarde eura, polovina krediti

Ilustracija

Od ukupno 1,195 milijardi eura kredita, koliko je na kraju juna tekuće godine imalo stanovništvo, 621 milion su gotovinski i nenamjenski krediti. U stambenim kreditimaje 367 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Ovi podaci pokazuju da se građani najviše zadužuju za potrošnju i to po kamati koja je i dalje visoka.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite fizičkih lica na kraju juna iznosila je 8,01 odsto”, naveli su iz CBCG

Prosječna kamatna stopa za stambene kredite je znatno niža i znosi 6,03 odsto.

U Centralnoj banci očekuju da će ukupni krediti stanovništva rasti i u narednom periodu.

“Očekivanja Centralne banke idu u pravcu povećanja tražnje za kreditima, prije svega usljed trenda smanjenja kamatnih stopa”,  naveli su u odgovoru CBCG Pobjedi.

U izvještaju koji je nedavno CBCG dostavila parlamentu se navodi da se zaduženost stanovništva prema bankama dodatno uvećala tokom 2017. godine sa 1,018 na 1,123,1 milijardi eura.

“Time je osjetno intenziviran rast tog duga, generalno započet 2013, a nakon faze razduživanja od septembra 2008. do kraja 2012. Nivo zaduženosti stanovništva time je prvi put prevazišao nivo iz pretkriznog perioda i dostigao istorijski najvišu vrijednost. Na kraju 2017. dug stanovništva iznosio je 26,5 odsto BDP-a, naspram 25.7 odsto na kraju 2016. i 35 odsto BDP-a na kraju septembra 2008”,  objašnjeno je u izvještaju

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Program mi je da kupim stan ove godine i za sledećih 8 godina da kupim lokal u niksic u centar od 100 000 da ga izdam 350 eura i lokal 40 kvadrata u centar podgorice da ga izdam 350 eura i spreman sam marku da dopustim 150 000 eura za dio kuće. Može tri stana kupit za te pare a… Više »

Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Ipak se okreće od najsiromasnije republike u region do lidera. Polako ali sigurno stižemo bolje da se uzimaju krediti i kupe potrebne stvari nego da se pare uludo troše i bacaju. Ja i majka smo za 15 godina platili 300 000 eura kredita poslednjih 15 godina. Sad imamo Tri kredita 600 eura. I za godinu dana uzimam kredit 30 000… Više »

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Pa ovo je moderno dužničko ropstvo, kako pojedinca tako države …važno je samo imati sve i navodno živjeti ugodan život … I onda šta je za očekivati da uslijedi? Prinuđen prodat sve da bi vratio…. Tako svjetske sile i banke, moćnici vladaju …
Zborili su naši stari ” pruži noge koliko imaš jorgana “

Stari
Gost
Stari

Ne poznajem nikoga posebno penzionera da nema 2 kredita

realan
Gost
realan

jeli cilj ovoj drzavi da nam da africke plate da bi se zaduzili vise nego grcka i da se banke bogate? preko milijardu eura duga??

Roro
Gost
Roro

Dug je danas u odnosu na 2008god.veći za tri do četiri puta.Prije deset god.maksimalno zaduženje na platu je bilo 4hilj.eura,danas je 15hilj.eura.Plate i penzije su povećane za ovaj period oko 15%

Send this to a friend