Ekonomija

Značajna podrška Evropske unije za samozapošljavanje u Crnoj Gori

Ingve Engstrom

Podrška Evropske unije daje opipljiv doprinos kvalitetu života ljudi, u ovom slučaju kroz dodjelu novih grantova za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih lica u Crnoj Gori. Ova bespovratna finansijska podrška za nezaposlene dio je Zajedničkog programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Za ovaj program Evropska unija i Crna Gora izdvojile su ukupno 18 miliona eura, uključujući 3,5 miliona eura direktne grant podrške za nezaposlene, saopštio je danas šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom, na konferencije za novinare povodom Zajedničkog programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu – Projekat „Program grantova za samozapošljavanje“.

“Od oktobra 2019, kroz tri uzastopna poziva smo dodijelili bespovratna sredstva za samozapošljavanje za ukupno 459 nezaposlenih lica širom zemlje, čime su dobili priliku da ostvare svoje snove i unaprijede svoju egzistenciju uspostavljanjem sopstvenog biznisa. Ovaj program je još jedna prekretnica kada je riječ o posvećenosti Evropske unije da stane uz Crnu Goru u ovim teškim vremenima. Prvenstveno ima za cilj da pomogne nacionalnim službama za zapošljavanje da efikasno odgovore na ekonomske izazove izazvane trenutnom krizom”, kazao je on.

On je podsjetio da je od izbijanja krize kovida-19, EU dodijelila Crnoj Gori preko 115 miliona eura grantova i povoljnih kredita za zaštitu zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane, unapređenje javnog zdravlja i očuvanje hiljada radnih mjesta.

“Preduzetništvo je snažan pokretač ekonomskog rasta i inovacija, zbog čega su podsticanje preduzetništva i stvaranje povoljnog ambijenta za “start-ap” preduzeća jedan od prioriteta i Unije i crnogorske Vlade. Program koji danas predstavljamo igra važnu ulogu u promociji preduzetničke kulture i preduzetništva među nezaposlenima, posebno kroz podsticaj većeg uključivanja žena, mladih, te dugotrajno nezaposlenih u projekte samozapošljavanja”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima Zavod za zapošljavanje Crne Gore treba da nastavi da gradi na ovim čvrstim osnovama, kako bi ostao na putu planirane realizacije grantova za samozapošljavanje i na taj način obezbijedio održivost postignutih rezultata.

“Predstoji puno posla u ovoj oblasti i možete računati na podršku EU dok radite na tom cilju. Međutim, danas, prije svega treba da čestitamo našim novim korisnicima grantova. EU sa zadovoljstvom podržava vaše napore da izgradite prosperitetniju budućnost za sebe, svoje porodice i svoje zajednice”, zaključio je Engstrom.

Send this to a friend