Ekonomija

Zogović: Koriguju se reforme koje su obezvrijedile crnogorske penzije

Ilustracija

Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po prvi put se koriguju “reforme” penzionog sistema iz 2003. godine, kojima su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva, ocijenio je predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore Vukašin Zogović.

Kako je saopšteno iz Savjeta, Zogović je na današnjoj sjednici saopštio da će se roz dogovorene izmjene i dopune Zakona PIO ostvariti veća pravednost i adekvatnost penzija.

U kontekstu globalne pandemije i velikih izazova koje ona unosi u svijet rada i ekonomije, Socijalni savjet je razmatrao Izvještaj “Covid-19 i svijet rada: Brza procjena uticaja na zaposlenost i odgovori u vidu programskih politika”, koji su realizovali Međunarodna organizacija rada (ILO) i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Nacionalni projekt koordinator ILO Nina Krgović navela da su EBRD i Međunarodna organizacija rada kreirali zajedničku analizu o trendovima na tržištu rada nakon koronavirusa.

“Izvještaj ocjenjuje uticaj krize na tržište rada u Crnoj Gori i postavlja listu preporuka usmjerenih na zaštitu ranjivih radnika i preduzeća u riziku”, naveli su u Savjetu.

S metodološke strane, za potrebe analize, korišten je pristup koji je kombinovao više izvora podataka.

“Iz ove brze procjene proizlazi šest preliminarnih preporuka vezano za programske politike. Konstatovano je da njih treba dalje ocjenjivati i prilagođavati kroz socijalni dijalog. Početni odgovor na krizu Covid-19 kroz programske politike nije odražavao odgovarajući i dovoljan nivo konsultacija sa socijalnim partnerima. Stoga su možda zanemarena inovativna rješenja u vidu programskih politika, posebno ona koja zahtijevaju pažljivo pregovaranje i obnovljeni društveni dogovor koji podržava svijet rada u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Krgović je ponovila spremnost ILO da nastavi sa podrškom jačanja funkcija i kapaciteta socijalnog savjeta i socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

Iz Savjeta su kazali da dijele mišljenje ILO-a da je potrebno razmotriti određene kompromise, istovremeno razvijajući zajedničku osnovu za zaštitu radnika i preduzeća.

Potpredsjednik Savjeta Predrag Mitrović konstatovao je da će naredne godine predstavljati veliko iskušenje na mnogim poljima, a među njima i polju socijalnog dijaloga.

“On je pozvao sve učesnike u socijalnom dijalogu da dobronamjerno prihvate različitost mišljenja sa ciljem da se kroz iskreni dogovor nađu rješenja za pomoć crnogorskim preduzećima u nastojanju da opstanu i održe broj radnih mjesta, naglašavajući da je situacija alarmantna, posebno za mikro i mala preduzeća”, zaključuju u Socijalnom savjetu.

Oni su pozvali zaposlene, poslodavce i sve građane Crne Gore na dosljedno sprovođenje preporuka NKT-a i Instituta za javno zdravlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

A,kako cete povecati penzije of 2015 godine kada je poslo 230 policajac koji su dobili po 570 € otpremnine I sada su I’m penzije oko 300€.
To je grupa koja je najvise ostecena od strane drzave u njenoj istoriji!
To su sve policajci koji su bili nosioci stvaranja nezavisnosti I koji su I Dana’s I uvijek lojalni Crnoj Gori!

Darina
Gost
Darina

Mene interesuje kako će se povećavati penzije nama koji smo pošli prije 2020 g.

Komsija
Gost
Komsija

Ko ih obezvrijedi sve ove godine?

Send this to a friend