Ekonomija

ŽPCG otpušta više od 100 zaposlenih

Preduzeće Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) u planu ima otpuštanje više od 100 radnika, nezvanično saznaju Dnevne novine iz više pouzdanih izvora.

U Željezničkom prevozu ovu informaciju nijesu potvrdili, ali nijesu ni demantovali, već su za Dnevne novine kazali da trenutno imaju ukupno 391 zaposlenih, što je, kako navode, veliki broj za postojeći obim usluga.

“U toku je izrada nove organizacione šeme preduzeća i preispitivanje postojećeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji će pokazati koji je optimalan broj zaposlenih za normalno obavljanje poslova i zadataka u postojećim uslovima za realizaciju važećeg reda vožnje”, navodi se u odgovoru ŽPCG dostavljenom DN.

Sticanjem prava na penziju do 50 radnika manje

Smanjenje broja zaposlenih će se, kako se ističu, vršiti postepeno.

“Planira se da novim Aktom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, broj zaposlenih bude smanjen za oko 40-50 izvršilaca, i to sticanjem prava na starosnu penziju, istekom roka zaključenja ugovora o radu na određeno vrijeme sa određenim brojem zaposlenih, a vjerovatno će se pojaviti i potreba za proglašenjem dijela zaposlenih tehnološkim viškom, o čemu će biti donijet poseban program”, naveli su iz ŽPCG.

Vozno osoblje i administracija prvi na udaru

Najveće smanjenje broja zaposlenih očekuje se u administraciji i u dijelu voznog osoblja.

“Vitalni segmenti firme od kojih zavisi funkcionisanje čitavog sistema će biti pošteđeni racionalizacije broja zaposlenih. Šta više u ovim sektorima zapošljavaće se mladi stručni kadar IV, V, VI i VII stepena radi stručnog osposobljavanja, s obzirom da na tržištu rada nema „gotovih“ kadrova za pojedina usko specijalistička zanimanja koja su potrebna željezničkom saobraćaju”, predočili su iz ovog preduzeća.

Novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta će, prema njihovim riječima, biti donijet do kraja oktobra tekuće godine.

“Smanjenje broja zaposlenih, u skladu sa novim Pravilnikom o sistematizaciji, se planira da se izvrši do kraja 2017. godine, u zavisnosti od dinamike obezbjeđenja potrebnih sredstava za isplatu otpremnina zaposlenima za čijim će radom u društvu prestati potreba, u skladu sa Zakonom”, kažu iz ŽPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cikotić
Gost
cikotić

Otpuštaju li bošnjake ili SD-ovce?

gmt
Gost
gmt

Nema se para. Sponzoriše se Brajovićeva interesna grupica.

Send this to a friend