Ekonomija

Žugić: Atlas banka ima šanse za oporavak

Radoje Žugić

U Atlas banci postoje šanse za oporavak, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić. On je, gostujući u Dnevniku TVCG, naveo da je CBCG pripremila plan dokapitalizacije te banke koja treba da ispuni još dva uslova – da se smanje troškovi i da poslovni model bude održiv.

<<<Centralna banka: IBM u stečaju, Atlas dokapitalizovati<<<

Privremeni upravnik Atlas banke je predložio da se obavi njena dokapitalizacija, jer je utvrdio da bi tako bio moguć nastavak njenog poslovanja, dok je Savjet CBCG donio rješenja o oduzimanju dozvole za rad Invest banci Montenegro (IBM) i otvaranju stečajnog postupka nad njom.

“Ovo je prilika da oni koji su kritičari privremene uprave Atlas banke ili moratorijuma kojim smo sačuvali likvidnost banske, a uradili smo to u najkraćem mogućem roku, da im damo šansu da dokapitalizuju svoju banku. Ako budu ostali nijemi na ponudu privremene uprave i Komisije za hartije od vrijednosti, onda ćemo dati priliku potencijalnim drugim investitorima koji su ranije iskazivali interesovanje”, kazao je Žugić.

“Proces za Atlas banku je potencijalno održiv, pod uslovom da oni koji su najavljivalji da će zaštiti i povjerioce i zaposlene, urade ono što su obećali”, dodao je.

Žugić je poručio da će svi deponenti u Invest banci Montenegro biti obeštećeni od strane Fonda za zaštitu depozita (FZD), do 50.000 eura.

Saopštio je da će 2.824 deponenta biti zaštićena u cjelini, dok će se manji dio pokušati namiriti iz stečajne mase, odnosno iz imovine ove banke.

“U IBM se uvodi stečaj polazeći od toga da je imovina te banke mnogo niža od obaveza koje ta banka ima i da je nivo kapitala nedovoljan da podrži rizičan profit te banke, odnosno da je koeficijent apsolventnosti za jednu četvrtinu niži iznad propisanog minimuma”, pojasnio je guverner CBCG.

Istakao je da je osnovna funkcije Savjeta CBCG i CBCG zdravlje bankarskog sistema, kao osnovni segment ukupne finansijske i makroekonomske stabilnosti.

“Finansijski sistem je u ranijem periodu značajnije unaprijeđen, po svim indikatorima finansijskog poslovanja. S druge strane, pojedine ranjivosti sistema su sa sistemskog rizika, djelovanjem CBCG, izmještene na individualne banke. Jedna od tih ranjivosti je bila i ranjivost tri manje banke, od kojih je jedna dosegla nivo apsolventnosti od preko 13 odsto a dvije banske koje su predmet razmatranja Savjeta CBCG su pogoršale svoje parametre poslovanja ali i finansijsko stanje”, podsjetio je Žugić.

On je naglasio da uticaj tih banaka na finansijski sistem nije negativan.

“Što je najvažnije, moja poruka klijentima je da od 7. decembra do danas imamo rast depozita na sistemskon nivou, što je rast povjerenja i u sistem, ali i u CBCG”, istakao je Žugić, tokom gostovanja u Dnevniku TVCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prcko
Gost
Prcko

Dnevni List Dan objavi da je Atlas Banka skroz pukla , izgleda da Zugic dobija na vremenu da zadrzi Stedise od najezde podizanja Novca .

Mila K
Gost
Mila K

Zašto nije pušten video zapis, da se čuje drhtavi glas guvernera?
To nije sistemski dobar znak, tako da državni servis nije odradio posao da prezentuje med i mlijeko, tamo gdje je već dobrano ključala java tinjajuće krize.

Mila K
Gost
Mila K

Kakva laž, taman za državni, ne javni, servis koji ne služi malim deponentima. Bila bi sramota da državni servis svjesno a neodgovorno ne kupuje ovakvu post-istinu od guvernera, jer je dokapitalizacija drugo ime a da se 22-01-2019 ne sačekaju mali deponenti Atlasa da preuzmu svoje depozite. Čak je i glavni akcionar danas, u onom smiješnom pisaniju bez kičme, jasno rekao… Više »

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Tako sto narod ne reaguje na ovakvu ekonomsku situaciju pokazuje koliko smo se upleli u politiku i koliko nam je nebitna slika ekonomski jakog drustva. Narod nece da pruzi bojkot i da se pobuni cak ni u ovoj situaciji i da trazi odgovornost odozgo. Ako je komsija izgubio novac, posao…bas me briga, samo da nisam ja. Cudi me cak da… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Kako sve polako dolazi na svoje.

komentator
Gost
komentator

Atlas ima sanse za oporavak ali su zanemarljivo male. To cete da vidite 21.01 kad svi nagrnu na saltere da podignu svoje pare. Ostace samo dugmici. Mozda je to taj odrziv model – proizvodnja dugmadi

Sara
Gost
Sara

Nemam para ,al tesko mi gledst ovu facu.

Radojka70
Gost
Radojka70

Ima petlju jer se zna na koga se poziva i po CBCG i po gradu. Sramotno je sta je predsjednik drzave dozvolio da mu pajtas, tj. guverner radi. Ako mu i ovaj skandal sa Atlasom prodje, slobodno stavite katanac na CG i selite se. Sve se ovo posmatra i notira, a ovakve “strucnjake” treba sklanjat sa bitnih pozicija u najkracem… Više »

Pg26
Gost
Pg26

Ok je što lik ima petlju da se pojavi u dnevniku i ovo govori. Ali definitivno nije OK što ga drugi dosad nijesu smijenili.

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Banana država,banana guverner,blokirati običnin sitnim štedišama,klijentima račune:Sram da vas bude,i jedne i druge.Brebijate vaše igrice preko naših ledja.
Što misliš Žugiću guverneru kako bi se ti osećo da su tvojoj djeci blokirali račun u tudjini,jel bi guto knedle,E vidiš žugiću mali guverneru mi obični ih gutamo ali se nadam da ćeš i ti i tvoji pajtaši isto ih uskoro gutati.

rados
Gost
rados

on je bolgm cerkicu zaposlio kod sebe u cb

Pok
Gost
Pok

Pa ti od 260eura placas skolovanje u inostanstvo nekome? Koliko kostas za iznajmit bote?

Zorka
Gost
Zorka

Zugic je prouzrokovao ove probleme,mora snositi odgovorjost…

Love Supreme
Gost
Love Supreme

Nevjerovatno je da guverner Zugic i dalje prica istu pricu o povjerenju gradjana u bankarski sistem a sada i u CBCG….Da, posebno poslije moratorijuma tj.blokade sredstava na racunima 40.000 gradjana i to pred Novu i Bozic, cime su pokopali ove dvije banke. To je jasno kao dan. Deponenti IBM i Atlas banke trebaju izaci ispred CBCG i traziti hitnu smjenu… Više »

Pok
Gost
Pok

Rade sto im zakon kaze, ako mislis da je tvoje pravo uskraceno imas privredni sud pa fino podnesi tužbu i zastiti svoja prava! Jel tako bote?

rados
Gost
rados

kako dusko od radoje

Sjever
Gost
Sjever

Zašto cbcg nije pratila rad tih banaka i ranije reagovala, sad će neko da izgubi svoja srestva sto je imo u toj banci. Odgovornos je i na vas.

limuntus
Gost
limuntus

kako dusko od radoje?

Send this to a friend