Ekonomija

Žugić: Banke očuvale stabilnost, likvidnost i solventnost na zadovoljavajućem nivou

Centralna banka Crne Gore

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima održao je video sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Polom Hilbersom, koji je nedavno na ovoj poziciji zamijenio Entonija De Lanoja. Žugić je upoznao Hilbersa sa ekonomskom situacijom i stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su banke očuvale stabilnost, te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema na zadovoljavajućem nivou, saopšteno je iz Centralne banke.

Guverner je upoznao Hilbersa sa mjerama koje je CBCG sprovodila u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

“Takođe su predstavljene aktivnosti CBCG usmjerene na obezbjeđivanje sredstava za podršku sistemske likvidnosti, kroz instrumente Evropske centralne banke i Banke za međunarodna poravnanja”, dodaje se u saoptšenju.

Hilbers je istakao da takvi aranžmani predstavljaju dodatnu sigurnost za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i dodao da je veoma važno kontinuirano i pažljivo pratiti stanje banaka kako bi se rizici držali pod kontrolom i, na taj način, očuvalo njihovo zdravlje.

Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje između CBCG i MMF-a, u cilju sagledavanja mogućnosti tehničke pomoći za Crnu Goru u oblastima koje bi se definisale kao prioritetne.

 

Send this to a friend