Ekonomija

Žugić će morati na saslušanje zbog kredita u švajcarcima

Radoje Žugić

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet tražio je da se naredne nedjelje organizuje konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke CBCG Radoja Žugića o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure, pišu Dnevne novine.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković kazao je da raspravu o tome treba organizovati što prije, jer narednih nedjelja slijede odbori na kojima će se raspravljati o završnom računu budžeta za 2019. i prijedlogu ovogodišnjeg budžeta.

“Na sjednicu bi bili pozvani guverner CBCG i predstavnici klijenata banaka. U komunikaciji sa CBCG i advokatom Dragomirom Ćalasanom ćemo dogovoriti tačan datum sjednice, ali bi najbolje bilo da se organizuje naredne nedjelje”, rekao je Joković.

Inicijativu za konsultativno saslušanje prihvatila je većina članova Odbora.

Kredite u švajcarskim francima u Crnoj Gori je podiglo 270 građana. Oni su prije osam godina tužili Hipo Alpe Adria banku, sadašnju Addiko, zbog ugovora o valutnoj klauzuli.

Advokat Ćalasan naveo je u dopisu upućenom Skupštini da je guverner Žugić bio zadužen da preporuči bankama kako da postupaju, nakon presuda klijentima.

Predsjednik Odbora Joković najavio je ranije da će na jučerašnjoj sjednici zakazati datum rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg budžeta, vrijednog 2,46 milijardi eura. Ipak, dogovoreno je da se najprije održi rasprava o završnom računu budžeta za 2019, kao i da ostali skupštinski odbori razmotre predlog budžeta za ovu godinu i dostave mišljenja Odboru za ekonomiju.

“Ne možemo znati, ne zavisi od nas kad će biti rasprava o budžetu. Raspravljaćemo kada drugi odbori dostave izvještaje”, kazao je Joković.

On je istakao i da postoji veliko interesovanje predstavnika NVO i biznis zajednice za učešće u raspravi o budžetu. Stoga, dogovoreno je da sjednica traje dva dana, uz mogućnost da se organizuje u plenaroj sali zbog velikog broja zainteresovanih.

Datum održavanja, kako je rekao Joković, zavisi i od dogovora sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Konjević: Skupština bez informacija o novim akcizama

Poslanik SDP-a Raško Konjević ukazao je da Skupština nije dobila nikakvu informaciju o uvođenju novih akciza, prije nego su postale dio prijedloga budžeta.

“Na bazi čega je Ministarstvo dalo ovu vrstu projekcija? Nijedan zakon, na bazi kojeg su pravljenje projekcije u budžetu, pa ni zakon o akcizama, nije došao u skupštinsku proceduru”, istakao je Konjević, tražeći da se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja uputi urgencija.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Vladimir Joković kazao je da će Skupština dopis o tome uputiti nadležnom resoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Be dude
Gost
Be dude

Zugic je spasio Crnogorsku ekonomiju i izuzetno dobar covjek. Neka se javi neko, a da mu nije pomogao ili bar savjet dao! Nije on kriv sto ljudi uzimaju kredite pa posle ne mogu da vracaju.

Sargarepa
Gost
Sargarepa

Dok je ovakvih u dps-u nemamo o cemu da pricamo

Jovo
Gost
Jovo

A porijeklo imovine ništa.
Kuće na obali avioni kamioni itd.
Sve od plate.

Send this to a friend