Ekonomija

Žugić: Jedna banka inicirala šaptačku diverziju protiv konkurencije

Radoje Žugić

Za dokapitalizaciju Atlas banke postoje zainteresovani eksterni investitori, kazao je guverner Centralne banke Radoje Žugić gostujući u emisiji “Živa istina”.

“Za sad nema interesovanja od vlasnika akcija banke za dokapitalizaciju, ali imaju prostora do 26. ovog mjeseca. Imali smo već konkretno interesovanje investitora iz inostranstva, ali je ono bilo kontaminirano”, kazao je Žugić.

Jeste jeftinije, kaže Žugić, osnovati novu banku, ali Atlas banka ima imovinu, određene kredite, menadžment i brojne benefite u prilog odluke da neko kupi tu banku.

Guverner CBCG podsjeća da je Atlas do momenta sačinjavanja tog izvještaja bila veoma interesantna za dokapitalizaciju aktuelnim ili nekim spoljašnjim vlasnikcima.

Ukoliko izostane dokapitalizacija, država, kako smatra Žugić, treba da napravi višeslojnu analizu i odluči da li da uđe u vlasničku strukturu banke.

U fokusu je, kako kaže, stabilnost finansijskog sistema kao i deponenti, tako da ni eventualni stečaj ili likvidacija Atlas banke ne mogu da ugroze temelje bankarskog sektora.

“Finansijski sistem je unaprijeđen. Od 7. decembra do danas depoziti su porasli 31 milion, likvidna aktiva je porasla sedam miliona. Naša proaktivna funkcija i dnevna kampanja uticala su na to da štediše imaju povjerenja u bankarski sistem. Mi smo rekorderi u liječenju bankarskog sistema. Ne očekujem nikakvo novo remećenje osnovnog našeg plana i stabilnosti u slučaju i da se desi stečaj”, kazao je Žugić.

On je poručio građanima i štedišama da su njihovi štedni ulozi sigurni.

“Ne vjerujte špekulacijama, samo pratite pažljivo saopštenja CBCG”, apeluje Žugić.

Na posljednjem sastanku sa svim glavnim izvršnim direktorima banka, sa direktorom FZD i sa predstavnicima CB je, kako tvrdi Žugić, bilo riječi o određenon moralnom hazardu i nelojalnoj konkurenciji od strane bankara.

“CB u slučaju da bilo ko pokuša da podrije finansijsku stabilnost, mora reagovati. Dozvoljena je samo lojalna konkurencija. Tačno je da je jedna od banaka inicirala šaptačku diverziju. Koja je to banka ne bih pomenuo jer moram da se staram o zdravlju banaka i bankarskom sistemu i treba da spriječimo sve što može da podrije finansijsku stabilnost. CBCG ima instrumente da to sanira ali imam informaciju da se nakon naše kordinacije to u potpunosti zaustavilo. Ako bi se to nastavilo, primjenićemo sve moguće instrumente”, naveo je Žugić.

On je konstatovao da pred međunarodnim finansijskim institucijama CB ne stoji tako dobro kao što je stajala, a uzrok tome, kako kaže, nije ono što se dešavalo u bankama Duška Kneževića.

“U Crnoj Gori je bilo pokušaja da se uruši imidž CBCG. Na nama je da ono što je aktuelno, saopstavamo javnosti. Ja nisam neko ko je naučio da ratuje sa bilo kime, ali imamo i kapaciteta i znanje da se održimo u kolosjeku”, kazao je Žugić.

Njegova bliskost sa Kneževićem, kako kaže, postoji samo u sitemskom pristupu.

“Ne samo Atlas banka već i sve druge banke imaju punu proofesonalnu bliskost sa guvernerom i svim dijelovima organizacije CB u Crnoj Gori. U vremenu prije same privremne uprave u Atlas banci, imali smo više koordinacija sa upravom, rukovodiocima i akcionarima te banke. Na svakom sastanku sam molio nemojte nas dovesti do imperativne norme i to za njih nije bila tajna”, kazao je Žugić.

Kada je posrijedi namjera da OTP kupi SG, banku Žugić je kazao da zahtjev prema CBCG još nije došao.

“Ako ga dobijemo napravićemo detaljnu analizu uticaja na sistem. Ako se odlučimo za da, tražićemo punu socijalnu sigurnost svih zaposlenih radnika. Analiziraćemo strukturu vlasništva u OTP”, zaključio je Žugić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radmila
Gost
Radmila

Sad će se primiriti kratori i prenosioci lažnih vesti. I njihovi šegrti na portalima. Jedino se Mila još koprca malo… smiriće se i ona.

Zvezdana
Gost
Zvezdana

Dobra emisija sinoć, ne znam koji dio da komentarišem. Ipak mi je najjači utisak da je guverner siguran i drži situaciju pod kontrolom. Kao i Milo preksinoć, Što izludjuje protivnike svij boja….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Moj dobronamjeran savjet svima koji imaju crkavicu na računima. Podižite to i pričuvajte kod sebe jedan period jer ovo ne miriše dobro. Bolje vi je i da propane godina kamate nego sve što ste s mukom uštedjeli. Za tajkune me nije briga oni kako hoće.

Tražimo nemoguć
Gost
Tražimo nemoguć

Još samo kad bismo znali ko si ti što daješ tako mudre savjete…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Запосли се у ЦДМ па ћеш знат. Или почни радит за ДБ. до тад нагађај.

TOto
Gost
TOto

Meka i trebaju TAKVI ovome narodu

ddfgv
Gost
ddfgv

“Mi smo rekorderi u liječenju bankarskog sistema.”
blago nama u svemu smo najbolji.
Najgore je kad to mi sami za sebe pricamo.

Darko ,,,sendvi
Gost
Darko ,,,sendvi

Zugic je najveci poltron i ljigavac kog znam !!! On je produkt sveg loseg ovog drustva . Doktor i ptofesor lazi i obmana !!!! Fuj

1040 miliona de
Gost
1040 miliona de

22 miliona eura se prodaje banka je li vam stizalo iz italije preko kompjutera da se interesuju za banku. Mi i još tri porodice ako je stizalo iz italije.

1040 miliona de
Gost
1040 miliona de

Je li vam stigao I mejl iz italije da se kupi banka?

Oxygen1
Gost
Oxygen1

Ne skreći pažnju sa budalaštinama..sad kad je najljepse..

JaviSe
Gost
JaviSe

Žugić šaptač.

JaviSe
Gost
JaviSe

Udruziti prvu i atlas.

Ranko
Gost
Ranko

Podizite ljudi pare iz banaka, uskoro sve ode do djavola.

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Veliki lazov i manipulator

Mila K
Gost
Mila K

Guverner dokazao da je najveći moralni hazard sistema

A izgovorio je laž oko mergera, to je već gotova stvar koju je on odložio prošlog mjeseca vrišteći a ne šapćući na direktore i predsjednika odbora direktora

Sve ovo noćas od juče bi bilo tužno, da nije ovako ozbiljna situacija

Morpheus
Gost
Morpheus

Jedanputa da cete dati neki pa makar polu-strucni osvrt. Svaki post vam je isti, pun ljutnje i kvalifikativa

Senzor
Gost
Senzor

Nauci sta je merdzer, a sta akvizicija, za pocetak, o cemu navodno OPT ima ambiciju, stalno padas na osnovnim stvarima. Cinjenica da iznosis navodne detalje sa sastanka, govori samo dvije stvari, ako ne govoris istinu, onda siris nesitinite informacije, o kojim je u emisiji bilo rijeci, ako govoris istinu, onda si u koluziji. Tako lako se otkrivas…..srecom vec si odavno… Više »

E, da
Gost
E, da

Jednom sam pažljivo slušao uputstva CBJ, pa sam ostao bez para, pardon, stare štednje. Nećete me dvaput, možda sam glup, ali dvaput je previše.

Pobuni se
Gost
Pobuni se

Dosta je lazi!

Mila K
Gost
Mila K

I treba znati da stečajne mase ni u jednoj od dvije banke nema mnogo, ni do 30% diskonta

čitati izvještaje kontorle i vidjeti koliko puta su potraživanja aneksirana, odnosno daleka od naplate, a stečajna aktiva je skoro pa magla, odnosno papir bez konkreetne imovine

Ali čak ni autor Žive istine nije poslušni novinar, zar je to moguće?

Ljuta
Gost
Ljuta

Bravo žugić..potvrdi sve sto Dusko rece…prvo mu blokirati likvidna sredstva pa u stečaj pa onda kad sve papire štedite posle par mjeseca zove ne nezavisnu reviziju….i onda se javi nek milov pajtas da kupi ono sto Atlas banka ima u imovini…ovo samo moze u privatnoj drzavi

...😂😂😂
Gost
...😂😂😂

Ti baš pažljivo slusas Duška

Povlo
Gost
Povlo

Hahaha “trazicemo punu socijalnu sigurnost radnika”

Toni
Gost
Toni

Dobra fora.

Hhahaha9999999
Gost
Hhahaha9999999

Hahahahahahahhahaha

voz
Gost
voz

zasto si zaposlio cerku kod sebe u cb?

Biti Dude
Gost
Biti Dude

To nije tacno.

Kako Dusko?
Gost
Kako Dusko?

Itekako je tacno, to zna svako.

zugic
Gost
zugic

kako dusko od radoje

Drago
Gost
Drago

Crni Zuga, ne zna sto će vise, samo mlati umjesto da se spremi za sudbin albanskog kolege Filanija, sto ga savjetuje za Zspu

Miroslav
Gost
Miroslav

Zugic jadan izgubio kompas, napada CKB… i ne govori istinu, dobio je zahtjev za spajanje dvije banke, ali puca iz prazne puške…

Elit
Gost
Elit

Oooo, ocekivano od Ckb…kakva divna banka. Samo jos ulazak u filijalu ne naplacuju

Ups
Gost
Ups

Dulje kate da hocete da mu otmete banku

Enigma
Gost
Enigma

Stručnjak ti si Doktorirao kod Knežević 😂😂😂

Mila K
Gost
Mila K

Hahaha
Smiješni guverner se sprda sa sobom i svojim poslom.
Ono što je, ako je to uopšte tačno, dio normalne konkurentske borbe, samoporaženi guverner zove ogovaranjem.
A prije par godina kad su deponentima- odlazili prema bankaru advokatu, to je tada bio razvoj tržišta
Nije ovo ništa bez labudova pjesma poraza i nastavak laži

ooo
Gost
ooo

Irena ti li si

zlatni.Iphone
Gost
zlatni.Iphone

Kako se prepozna u ove saptace. Neizdrzivost da se progovori u komentarima je fascinantna legitimacija.

Send this to a friend