Ekonomija

Žugić o slučaju Atlas i IBM banke: Nema mjesta panici, depoziti do 50.000 eura bezbjedni

Radoje Žugić (Foto: CdM)

Guverner Centralne banke Radoje Žugić je nakon uvođenja privremenih uprava u Atlas i Invest banku Montenegro kazao da je cilj CBCG bio zaštita deponenata, i da se banke, kroz privremene mjere, oporave i vrate na dobar kolosjek.

<<<CBCG uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci<<<

“Svi deponenti ovih banaka sa nivoom depozita od jednog do 50.000 eura, kojih ima 87.000, su potpuno bezbjedni i biće isplaćeni nakon isteka moratorijuma. Nema mjesta panici”, uvjerava Žugić, dodajući da 560 klijenata ima preko 50.000 eura u ove dvije banke.

Banke, ističe guverner, imaju elemenata za oporavak.

”Uvođenje privremenih uprava ne znači stečaj i likvidaciju banaka, nego pokušaj da se one oporave. Nijesmo najavili privremenu upravu jer bi nastao stampedo. Mislim da smo uradili prave stvari, na pravi način”, rekao je Žugić novinarima.

Klijenti iz inostranstva, dodaje Žugić, kartice će moći da koriste nakon isteka moratorijuma koji će trajati 45 dana.

Guverner tvrdi i da nikakvih negativnih efekata zasad nema u odnosu na druge banke.

“Taj rizik sa makro aspekta je iza nas. Mi smo juče uveli moratorijum. I imaćemo jasan odgovor na sva pitanja i dileme vrlo skoro. Sve zarade i penzije će biti isplaćivane uredno. Sva socijalna davanja takođe, štete po osnovu zdravlja. Napravićemo manju radnu grupu za neke alarmantne situacije. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu”, naveo je Žugić, dodajući da  moratorijum vjerovatno neće biti produžen.

Dva direktora banaka, Olga Bogdanović i Milijana Živković, neće više biti izvršni direktori, već će biti raspoređeni na druga radna mjesta.

<<<Privremeno obustavljene uplate u Atlas i IBM banci<<<

Žugić tvrdi i da uvođenje privremene uprave u Atas banku nema veze sa istragom Specijalnog državnog tužilaštva, koje je je podnijelo krivične prijave protiv 174 fizičkih i pravnih lica zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura. Među osumnjičenima je i šest biviših i sadašnjih službenika Atlas banke.

<<<Krivične prijave zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura<<<

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori su za vrijeme trajanja istrage utvrdili da su osumnjičene firme otvorile račune u Atlas banci AD Podgorica i da su ovlašćena lica preko tih računa korišćenjem sistema E-commerce prala novac i većinu sredstava prenosila svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u “off shore” destinacijama.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Otoman
Gost
Otoman

sve kako sam predvidjao 2006 godine kada je krenuo “BUM SA NEKRETNINAMA” oprale se pare, jos malo nece biti kredita za drzavu..bankroooot

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Caslav iz momisica je moj burazer blizanac. 👍😆

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Tijana dosadilo mi je vise da pričam da moj očuh ima preko milijarde eura. 👍

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

A ovi depoziti preko pedeset hiljada zašto nisu bezbjedni. 👍

Tijana
Gost
Tijana

Sve što vam nije jasno, pitajte Dejana ITA, on se najbolje razume u banke xD

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Tijana odakle si? 👍

Tijana
Gost
Tijana

Blizu sam onog mesta u Vojvodini gde si krao kupus kao mali :p

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Pa ti si naša panonsko more. 👍😆

zaklina.iphone
Gost
zaklina.iphone

Treba samo pratiti komentare mile k i irene r. Ostalo je sve gola improvizacija

alo
Gost
alo

Svi depoziti do 50 000 ce nakon moratorijuma biti isplaceni a banke ce biti oporavljene i vracene na dobar kolosjek??? Buahahahahahahahah… A kako dr Zugicu mislis da oporavis banku bez depozita? Ovaj kao da nije zarsio ni ekonomiju a ne doktorirao

Želja
Gost
Želja

Ovo je zatidje… dodju ti u kuću, kazžu da je od tog trenutka njihova I da će ti vratiti kad,I ako budu htjeli. Ko štiti ovaj narod od ovakvih poteza. Ovo se ne dešava ni u najgorim diktaturama.

Pomorac
Gost
Pomorac

Care sjutra trcim u banku da povlacim pare kadste ovo uradili sa ovom bankom sta vas sprecava da isto uradite ostalima. Moja majka vec drugi put gubi novac na banku. Sramota da vas je i vi biste u evropu?

Miro
Gost
Miro

Da je bruka jeste, da ga mediji stite, stite… Kako nece kad 90% medija posjeduju banke koje Zugic kontrolise

Mila K
Gost
Mila K

kakva institucionalna bruka

užasno je koliko se ne poštuju mali deponenti

i još gore je da mu se politički vjeruje da se lažnom dokapitalizacijom o trošku poreskih obveznika može oporaviti bilo šta

bila bi sramota, ali je to nobilno osjećanje za ovaj neprofesionalizam

čemu služe mediji u Crnoj Gori?

Esad
Gost
Esad

Ničemu nasi mediji ne sluze, mos kupit sve za 100 eura, a da je sramota za CBCG ovakav guverner, sigurno jeste

Morpheus
Gost
Morpheus

Postovana prof Mila (ako ste vi ona) a po cemu je konkretno ovo bruka?? Date u postu 10 kvalifikativa tipa bruka, sramota, neprofesionalizam itd a da pri tome uopste ne objasnite na osbovu cega bazirate stav. Neko cisto onako ofrlje udarite!

balans
Gost
balans

a mene su redovno krali I uzimali rate kredita unaprijed… i kad sam isplatio kredit prije vremena kazu braca da jos dugujem 😀. ja uzmem kartice da uporedim a ono nigdje veze! zadravaju novac na nekim prelaznim racunima, uzimaju sami sa stednog…obracunavaju,preknjizavaja…(racunovodja sam pa se eto malo razumijem). Napravim ja kompletan izvjestaj nadjem “greske” posaljem I eto direktora koji vjeruje… Više »

Vlad Tepesh
Gost
Vlad Tepesh

Sramotni guvrneru jos sramotnije CBCG…

Miodrag
Gost
Miodrag

Zakon o zaštiti depozita kaze da je naplativo 50 000 kad se uvede stecaj pa 15 dana od uvodjenja stecaja. Ali Zugic nije uveo stecaj vec 45 dana moratorijum… Posljednji stečaj banke – Ekos banke je otvoren 07.06.2011. godine a završen u julu 2018. godine. Nakon 17 godina.

Ana
Gost
Ana

Guverner rece na pressu da nema veze zatvaranje dvije banke s pranjem para, vec s drugim nepravilnostima. Kojim? I otkad guverner zna za to, je li kasno sad za građane?

Koeficijent
Gost
Koeficijent

Privremena uprava uvedena zbog loših parametara poslovanja. Bolje će objasniti neko iz bankarskog sektora, ali su neki koeficijenti preniski, mnogo ispod zakonskog minimuma.

Six Flags
Gost
Six Flags

Pa ko je pazljivo slusao, banka je bila pod mjerom dnevnog izvjestavanja zadnje dvije godine, izdata je mjera da se dokapitalizuje, i banka se dokapitalizovala u tansama kako bi poboljsala koeficijent solventnosti (otprilike minumum kapitala za nivo rizika koji je banka preuzela u poslovanju). Kada je Kaspia Holdings prema Atlas banci naplatila izdatu bankarsku garanciju ove godine, propisana dokapitalizacija vise… Više »

Bistro
Gost
Bistro

To do 50.000. znamo garantuje Drzava ili je bankrot. Reci ti nama sto Ce biti sa ostalim i sto ste kasnili. Ko je odgovoran.

Trpanjac
Gost
Trpanjac

Bravo k.eteni. Od cega da da platim obaveze 45 dana? Stizu praznici svi ce da traze pare.

Ana
Gost
Ana

Rekao je Zugic 45 dana, ali se moze produziti. Zakon kaze da moze tako da produzava do 6 mjeseci

Mina
Gost
Mina

Nije 45, isplata garantovanih depozita počinje 15 dana nakon uvodjenja stečaja s on nije uveden

Hello
Gost
Hello

Pravo pitanje je zasto je CBCG svih ovih godina stitila Atlas banku?

nemamime
Gost
nemamime

Pravo pitanje je zašto se samo Atlas banka kažnjava kad neke druge banke vrše prestupe za koje je ovaj u Atlas Banci mačiji kašalj.

boki
Gost
boki

Kakvo narušavanje povjerenja u banke od strane ovih neznalica iz CBCG. Sad će ljudi umjesto u banke da drže pare u slamarice, jer treba sad za svoje pare koje su ti bile tamo da strepiš da li ćeš ih ikada podići…

zlatni.iphone
Gost
zlatni.iphone

Pa zar ikad iko treba da vjeruje bankarima?? Bilo dje na kugli zemaljskoj.

dr dre
Gost
dr dre

Kako Dusko od Radoje ?

Duško
Gost
Duško

Duško, od “duša od čojeka”! Na ranu da ga priviješ i što te snadje.

Marina
Gost
Marina

koji DUsko, Knezevic il Zugic?

Duško
Gost
Duško

Koji Radoje, Morona?

Insajder
Gost
Insajder

I Radoja Zugica od miloste zovu Dusko. Dva Duska 🙂

Mila K
Gost
Mila K

kakva neistina zašto je udarna politika zemlje ovako slijepa i ćutljiva možda ovaj čuveni nestručnjak čuva svakojake tajne, ali je sad već uznemirio i sistem i budućnost razvoja i kakvu je ljetos grešku napravio kada je naprasno zajedno sa Fabrisom i Vuksanović-Stanković, istjerao Radovićku, pa sad nema opravdanje pred političarima da je ona ili pak Miošević ili Dakić krivi, što… Više »

Dejan
Gost
Dejan

Mislis na Tatjanu Vujanovic-Vuksanovic vjerovatno, jer je cerka Filipa Vujanovica udata za brata Draginje Vuksanovic-Stankovic zene Vrhovnog Drzavnog Tuzioca. Sto mislis kako je Zugic uspio da Radovićkoj zalijepi lažnu krivičnu prijavu?

Live
Gost
Live

Divno umrežavanje…hahaha…svi su umreženi.

Insajder
Gost
Insajder

Nikola Fabris i Irena Radovic su bili u jako korektnim odnosima, čuo sam da Fabris nije htio da potpise njenu smjenu i došao u sukob s Zugicem oko toga

zlatni.Iphone
Gost
zlatni.Iphone

Sta je htio ili ne, ne znam, na kraju je potpisao kao i svi a sad govori o njoj sve najgore

Insajder
Gost
Insajder

To ne znam, Fabris je sa svima dobar, gleda svoj interes. Znam samo da cijela banka pričala da nije htio da potpise i da bi ostao bez posla da nije. Zugic je otjerao bar 30 ljudi…

zlatni.iphone
Gost
zlatni.iphone

Ostao bez posla xexexe to se zove fake news. Losi su ti izvori iako si insider.

Sneza
Gost
Sneza

Draginja Vuksanovic Stankovic, supruga vrhovnog drzavnog tuzioca, je imala zastrasujuce izlaganje u Parlamentu prilikom smjene viceguvernerke, do mjere da je Zugic zahvalio i rekao “ja nemam sto da dodam”. Ona je jedini poslanik opozicije koji je glasao za smjenu s DPS a zasto je to uradila vrijeme će reci

Morpheus
Gost
Morpheus

Ne znam zasto mi brisete komentar u kom nije bili ni 1 uvrjede. Da ponovim Irena Radovic je bila.jedini viceguverner centralne banke u Evropi bez jednog jedinog dana radnog iskustva u bankarstvu. Pa cak ni u finansijskom sektoru tipa institucija ili medjunarodnih organizacija iz te oblasti. Zena se bavila diplomatijom svu karijeru i odjednom je postavljena necijom politickom voljom da… Više »

Milka
Gost
Milka

Radoje Zugic je došao u CBCG za guvernera bez jednog jedinog dana u bankarstvu – došao je s radnom knjižicom iz Fonda PIO nakon sto je prenio sve depozite u Prvu. I ima doktorat s nepostojećeg studija 🙂 A tek članovi savjeta Milorad Misko Jovovic profesor marketinga, Mico Radovic hahhahaha i Srdja Bozovic čija je dodatna tacka s bankarstvom univerzitet… Više »

Milka
Gost
Milka

Ne znam zasto brišete komentar koji nema nijedne uvrede. Radoje Zugic došao u CBCG a radnom knjižicom iz Fonda PIO nakon sto je prenio depozite u Prvu, Srdja Bozovic imao dodirne tacke s bankarstvom time sto je predavao sve godine na univerzitetu Mediteran Duska Knezevica a Milorad Misko Jovovic profesor marketinga i milivoje Micas Radovic imaju veze s bankarstvom koliko… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Ali kako mozete tako da pricate?? Bas bas netacno. Zugic je bio jedan od direktora SDK jako dugo i Ministar finansija i ako to nije referenca za Direktora CB onda nista nije! A za te druge ne znam ali je tacno treba ih momdntalno zamjeniti sa iskusnim ljudima

ND
Gost
ND

E koga si ti spasio,Žugiću……

Vic-guverner
Gost
Vic-guverner

Sebe, i još par odabranih!

Boro
Gost
Boro

Pa sebe pokusava da spasi Guverner kroz Tuzilastvo i pranje novca, koje gle cuda CBCG nikad nije primijetila

Send this to a friend