Ekonomija

Žugić očekuje povećano kreditiranje u ovoj godini

Žugić

Očekujemo povećanu kreditnu aktivnost banaka u ovoj godini s obzirom na veoma dobru likvidnost, stabilan depozitni potencijal i pojačanu konkurenciju na tržištu. Naša očekivanja ohrabruje smanjenje kamatnih stopa koje ukazuje da banke više ne prepoznaju kreditni rizik kao veoma visok već kao relativno umjeren, kazao je u intervjuu Pobjedi guverner dr Radoje Žugić. On je naglasio da je eksterna revizorska kuća KPMG izrazila „izuzetno pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje Centralne banke u prošloj godini“.

“Crnogorski bankarski sektor je stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Koeficijent solventnosti je na kraju 2017. iznosio 16,37 odsto, što je znatno iznad regulatornog minimuma. Bankarski sistem je na kraju 2017. godine ostvario dobit u iznosu od 35,1 milion eura. Ukupna aktiva na nivou bankarskog sistema bilježi rast od 10,34 odsto i iznosi 4,2 milijarde na kraju 2017. godine. Ukupni depoziti iznose 3,3 milijarde eura i takođe bilježe značajan rast od 13,64 odsto. Rast depozitnog potencijala odražava povjerenje u bankarski sistem. Ukupni neto krediti i potraživanja od banaka i klijenata iznosili su 2,6 milijardi, što je za 13,24 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Nekvalitetni krediti i potraživanja (NPL) iznose 197 miliona eura i bilježe značajno smanjenje u prethodnom periodu. Naime, na kraju 2017. godine NPL iznosi 7,29 odsto ukupnih kredita i potraživanja, što je za tri procentna poena manje u odnosu na kraj 2016. godine”, objašnjava Žugić.

Ističe da  novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju omogućava dinamičnije smanjivanje nekvalitetne aktive sa novim elementima podsticaja za banke i klijente, i dodaje da je njegovo važenje je produženo za još jednu godinu.

Žugić navodi da kamatne stope banaka imaju konstantan opadajući trend već par godina.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite na nivou sistema u decembru 2017. godine iznosi 6,81 odsto, dok je na kraju 2016. iznosila 7,45  odsto, odnosno na kraju 2015. godine 8,53 odsto. Slično, opadajući trend bilježe i pasivne kamatne stope. Naime, prosječna ponderisana pasivna kamatna stopa na ukupne depozite iznosila je 0,69 odsto na kraju 2017, dok je na kraju 2016. iznosila 0,93 odsto, odnosno 1,22 odsto na kraju 2015. godine.  Ulazak novih banaka na tržište u prethodnom periodu doveo je do povećanja konkurencije i samim tim djelimično jeste doprinio smanjenju kamatnih stopa. Rast depozita i likvidnost bankarskog sektora koja je na više nego zadovoljavajućem nivou, doprinijeli su tome da banke imaju veći iznos raspoloživih sredstava”, kazao je on.

Žugić se osvrnuo i na odlazak odlasku Sosijete ženerala iz Crne Gore, ističe da Centralna banka nije upoznata sa informacijom da je menadžment ove banke u sklopu svoje poslovne strategije razmatrao i donio aktuelnu odluku o prodaji svoje banke u Crnoj Gori.

“Svakako, u odnosu na ponovljene nezvanične najave iz drugih medija o mogućem povlačenju banke iz Crne Gore, kao i obaveze da usljed nezvaničnih informacija u ovom trenutku poštujemo i spriječimo narušavanje prava svih aktuelnih strana, mišljenja sam da nije legitimno davati dalje komentare na ovo pitanje”, naveo je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zimbe
Gost
zimbe

‘Koja je uloga ovog čovjeka u sistemu, kakvu vrijednost daje društvu CBCG.
I gatare znaju da ubodu ali nisu ovoliko plaćene

Milan
Gost
Milan

E likvidni smo mi baš

Enigma
Gost
Enigma

Tebi ne treba kredita dok ti je Državni jasli ….expertu

Stari
Gost
Stari

Taman jos jedan da dignem

Darko
Gost
Darko

E Zuga legendon!!!!Mudracu !!!! MMF vapi za tobom i Fabisom,,, u uh

Mehanizam
Gost
Mehanizam

ja ocekujem da ti brzo zavrsis u zatvor

Darko
Gost
Darko

Pa nije on za zatvor a za penziju jeste !!!

Mehanizam
Gost
Mehanizam

pogledaj serijal mehanizam… Veca sramota za drzavu je ta sto je on jos na slobodi posle toga, nego sto se marovici lijece po bg.

Send this to a friend