Ekonomija

Žugić studentima: Fokusiraćemo se na unaprjeđenje konkurentnosti privrede

Moramo nastaviti sa aktivnostima u pravcu minimiziranja prepoznatih slabosti, a posebno se fokusirati na unaprjeđenje konkurentnosti naše privrede, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić na predavanju  studentima Ekonomskog fakulteta, na temu Ekonomska politika – Uloga i značaj CBCG.

Tokom svog izlaganja, Žugić je govorio o opštim ciljevima ekonomske politike, indikatorima po kojima se mjeri njena uspješnost, kao i o njenoj funkciji u procesu ubrzavanja ekonomskog rasta.

Guverner CBCG je studentima pojasnio strukturni aspekt ekonomske politike, ističući dominantnost fiskalne politike u odnosu na monetarnu ekonomiju i naglasivši da su obje u funkciji održivosti realnog sektora ekonomije.

Govoreći o ulozi i misiji Centralne banke Crne Gore, Žugić je istakao da se najvažniji cilj i ustavna odgovornost CBCG odnose na očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti, a naročito stabilnosti bankarskog sistema. U tom smislu, ključne aktivnosti CBCG odnose se na praćenje i analiziranje stanja u bankarskom sistemu, te preduzimanje korektivnih mjera radi održavanja zdravog bankarskog sistema.

Nakon uvodnog izlaganja, uslijedila su brojna pitanja studenata koji su bili zainteresovani da čuju i nauče nešto više o monetarnoj politici i kontroli banaka na crnogorskom tržištu, kao i o aktuelnom pitanju kriptovaluta.

Predavanje guvernera CBCG na Ekonomskom fakultetu upriličeno je kao dio manifestacije The Right Start, kojom se tradicionalno obilježava početak ljetnjeg semestra na ovom fakultetu.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijo
Gost
Mijo

ovaj je jos na slobodi?

Slobodu
Gost
Slobodu

Ovo je vise nego smijesno. Koje privrede?

Jasarko
Gost
Jasarko

Jedina privreda vam je dizanje poreza

Send this to a friend