Ekonomija

Žugić u BiH: Pandemija značajno ubrzala trend digitalizacije finansija

Svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje, ocijenili su tokom današnjeg sastanka guverner Centralne banke Crne Gore CBCG Radoje Žugić i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine CBBiH Senad Softić, razmjenjujući informacije o uticaju pandemije COVID-19 na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Kako je saopšteno iz CBCG, tokom Žugićeve službene posjete CBBiH guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka dviju zemalja preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.

“Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu”, navode u CBCG.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te Holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

“Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije”, zaključuju u CBCG.

Send this to a friend