Ekonomija

Žurić u Zagrebu: Izgradnja auto-puta pitanje opstanka sjevera Crne Gore

Izgradnja auto-puta je najznačajniji investicioni projekat u istoriji naše zemlje i, ujedno, pitanje opstanka sjevera Crne Gore, kazao je juče predsjednik Odbora direktora kompanije ”Monteput”, Aleksandar Žurić, na panelu Balkan Silk Road u okviru najvećeg Sajma investicionih projekata REXPO u Jugoistočnoj Evropi.

Žurić je istakao da, osim što izgradnja auto-puta na dijelu Bar-Boljare ima veliki značaj za ekonomski razvoj Crne Gore i osnaživanje investicija, taj grandiozni investicioni projekat ima presudan značaj za razvoj sjevera države.

“Ovaj kapitalni projekat za našu državu rješava pitanje razvoja njenog sjevera, jer bez bolje saobraćajne povezanosti postavlja se pitanje ekonomskog opstanka regije. Konstatacija da se projekat auto-puta Bar-Boljare nalazi na SEETO glavnoj transportnoj mreži i da je kao takav od 2015. godine dio indikativnog proširenja osnovne regionalne saobraćajne mreže TEN-T-a na prostor Zapadnog Balkana, odnosno dio proširenog koridora Bliski Istok – Istočni Mediteran u okviru Transevropske transportne mreže, govori u prilog činjenice o značaju koji ovom projektu, osim nas samih, daje i Evropska unija, te samim tim o potrebi osiguranja njegove pune izgrađenosti u što kraćem roku”, naglašava Žurić.

Izgradnja auto-puta, projekta koji je, kako ističe, poslije obnove državnosti najznačajniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, nije samo ekonomsko, već i sociološko i emancipacijsko pitanje.

“S obzirom na višegodišnji trend SDI u Crnoj Gori i imajući u vidu da smo sada planetarno prepoznata, rastuća turistička destinacija, takav uticaj naglašeno očekujemo u našoj državi. Auto-put Bar-Boljare će integrisati Crnu Goru, kvalitetno će povezati resursima bogati sjever sa centralnim i južnim regionom, ali i Crnu Goru sa susjedima i dalje sa evropskom mrežom auto-puteva”, kazao je Žurić.

Sve to će, dodao je, proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana, što i jeste prevashodni ekonomski cilj ovog projekta.

“Početkom izgradnje auto-puta, ali i našim mjerama fiskalne konsolidacije, nasuprot ipak neophodnom značajnom zaduživanju, zavrijedili smo povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija, Crnoj Gori je povećan kreditni rejting, napredovali smo na listi konkurentnosti i smanjena je nezaposlenost.  Konstantno je angažovano oko 3.500 radnika u 89 preduzeća iz Crne Gore i 20 preduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, što znači da je već sami početak gradnje doveo do brojnih pozitivnih efekata po našu ekonomiju”, rekao je predsjednik Odbora direktora Monteputa.

Žurić je naglasio da se na sjeveru radovi odvijaju i na izgradnji infrastrukture neophodne za nove turističke kapacitete u Kolašinu, Mojkovcu i Bijelom Polju.

Osim njega, govornici na panelu bili su predsjednik Uprave Hrvatske ceste Josip Škorić, predsjednik CSBA (Asocijacije između Kine i Evrope) Mario Rendulić, šefica Odsjeka za privlačenje investicija Privredne komore Hrvatske Svjetlana Momčilović i osnivač Bemutatkozasa Gergely Torok.

Pokrovitelj sajma REXPO je bila predsjednica Hrvatske, uz podršku Vlade Hrvatske, Privredne komore i velikih kompanija.

Sajam REXPO se ove godine održava u Zagrebu 27. i 28. novembra, a okupio je više od 1.500 učesnika iz cijelog svijeta, velike investitore iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade i drugih zemalja, koji promovišu investicione potencijale gradova i država i spremni su da ulažu u našu regiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Da ste napravili brzu magistralu umjesto ovih 40km autoputa do sad bi vec bila gotova i sa manje para duga ngo 40 km i dug za nasu praunucad.

Milan
Gost
Milan

Tako je majstore,ne mozemo u Evropu bez veze sa njom.

Bashar
Gost
Bashar

Taj put vodi u Srbiju kume. Da je put u smjeru Trebinje,Nikšič,Podgorica ,Skadar, to bi bio put u Evropu.

Boka
Gost
Boka

Uvijek sam bio za “sjever sjevernjacima”,ali da ne rolaju se do Boke. Jer ko dodje,taj se ne vraca bez na kakvo saucesce.

Dobro&Pošteno
Gost
Dobro&Pošteno

Kakve laže za malu đecu i naivne glasače, bez razvijene željeznice nema napretka a vi forsirajte autoputeve za niđe.. hahah kao da je srbijanski dio autoputa već završen i samo čeka da se spoje ahahaha. Međutim sve ovo nije važno jer bitno je samo da će od Kolašina do Titograda stizati kolima za pola sahata a čime će napuniti rezervoar… Više »

Djuro
Gost
Djuro

Zar gradjanima nije bilo korisnije da se vezemo na hrvatski autoput i vezu sa Evropom

Darivoj
Gost
Darivoj

A da si koristio auto put kroz Hrvatsku znao bi da je izgrađen samo do Ploča. Ovaj dio prema Dubrovniku jedino ako dobiju pare od EU

Mario
Gost
Mario

Djuro,ispravno razmisljanje,ali auto-put od CG prema HR pocinje tek iz Ploca,a od Karasovica prema Dubrovniku,Hrvati ga nikad nece napraviti za radi turizma,jer Hrvati “nastoje”da svakog turistu svrate u Dubrovnik,i ovako “lude”sto toliko kruzera dolazi u Crnu Goru,bleferi su to veliki.

CiNick
Gost
CiNick

Autocesta se ne pravi da bude ćorsokak, već da poveže što šire okruženje i osigura što veći promet. Druga je stvar pitanje finansija. Svakako da je autocesta koju CG gradi stratežki promašaj, ne ide se na Zapad preko Istoka. Ali cg režim nije se potrudio ni razgovarat sa Sarajevom o zajedničkom projektu autoceste Sarajevo – Tirana koja bi bila najbolja… Više »

Send this to a friend