Ekonomija

ZZZCG dodjeljuje tri miliona eura za zapošljavanje OSI

Ilustracija

Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) dodijeliće grant od tri miliona eura za finansiranje projekata za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), a javni poziv, koji će biti objavljen sjutra, otvoren je do 21. aprila.

Iz ZZZCG pojašnjavaju da se na poziv mogu javiti pravna i fizička lica koja doprinose unapređenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju OSI.

“Ovom grant semom, dva miliona eura su predviđena za aktivnu politiku zapošljavanja i zapošljavanje, dok će milion biti usmjeren na stvaranje uslova za povećanje zapošljivosti lica sa invaliditetom”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz Zavoda su kazali da od granta očekuju uključivanje najmanje 500 osoba u projekte, osposobljavanje za rad najmanje 90 odsto učesnika i zaposlenje u toku trajanja projekta najmanje 60 odsto učesnika, prenosi Mina business.

“Očekuje se realizacija najmanje 20 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta najmanje dva lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Najmanje 200 poslodavaca biće upoznato sa mogućnostima i benefitima zapošljavanja OSI. U projektne aktivnosti kojima se povećava nivo znanja i vještina biće uključeno najmanje 100 lica sa invaliditetom”, rekli su iz ZZZCG.

Oni su naveli da je Savjet Fonda za profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom dostavio Upravnom odboru ZZZCG mišljenje, u kome se kaže da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava Fonda – grant šeme u iznosu od tri miliona eura.

Kako je saopšteno, na sjednici Upravnog odbora, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, donesene su odluke o finansiranju dva programa.

“Odobreno je 150.000 eura za program osposobljavanja za rad kod poslodavca, od čega će 90.000 ili 60 odsto biti usmjereno sjevernim i manje razvijenim opštinama”, pojašnjava se u saopštenju.

U program će, kako se navodi, biti uključeno 115 nezaposlenih.

“Odobreno je 164.000 eura za realizaciju programa osposobljavanja za samostalan rad, u koji ce biti uključena 82 nezaposlena”, precizirali su iz ZZZCG.

Send this to a friend