Ekonomija

ZZZCG: Studenti ne mogu biti na evidenciji nezaposlenih

ZZZCG

Nezaposlenim licem ne smatra se redovan učenik, student, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, penzioner i poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednika kod nadležnog organa, poručili su iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, nakon što su iz Foruma mladih SDP-a poručili da je sa evidencije nezaposlenih eliminisano preko 20.000 mladih koji imaju status studenta, koliko ih je prema zvaničnoj statistici upisano u toku 2018/2019.godine.

<<<Performans Foruma mladih SDP-a ispred kabineta Sulja Mustafića<<<

Kako ističu iz Zavoda, oni vode evidenciju nezaposlenih u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti.

“Nezaposlenim se smatra lice od 15 do 67 godina života koje je crnogorski državljanin i stranac sa odobrenim stalnim boravkom, priznatim statusom izbjeglice ili odobrenom dodatnom zaštitom, koje se nalazi na evidenciji Zavoda, sposobno ili djelimično sposobno za rad, koje nije zasnovalo radni odnos i koje aktivno traži zaposlenje. Nezaposlena lica koja su obuhvaćena evidencijom imaju prava i obaveze propisane zakonom. Neke od obaveza su da aktivno traže zaposlenje, učestvuju u mjerama APZ, private odgovarajuće zaposlenje, odnosno raspoloživo je za zaposlenje”, objašnjavaju iz ZZZCG.

Oni ističu da, visokoškolski obrazovni sistem funkcioniše na način da od studenata zahtijeva svakodnevno pohađanje nastave tako je nemoguće istovremeno i izvršenje obaveza koje sa sobom nosi boravak na evidenciji nezaposlenih.

“Zavod je institucija koja studentima pruža odgovarajuće zakonske usluge u vidu pomoći u domenu profesionalne orijentacije, kako bi objektivnije sagledali, planirali i ostvarili svoju profesionalnu karijeru. Ističemo da se ovakva zakonska rješenja primjenjuju i u zemljama Evropske unije i u regionu. Tako je Zakonom o tržištu rada Republike Hrvatske propisano da se nezaposlenim licem ne smatra, između ostalog, lice koje redovni učenik ili student, dok je Zakonom o regulaciji tržišta rada Republike Slovenije propisano, da na evidenciji ne može biti lice koje ima status učenika srednje škole, student ili osoba koja je uključena u obrazovanje odraslih, a mlađa je od 26 godina”, navode iz Zavoda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Jos nekoliko grupacija skinite sa biroa pa se ministar moze hvaliti niskom nezaposlenoscu

Petar
Gost
Petar

Zna li ZZZ koliko ima studenata koji imaju stalno radno mjesto i nastavili su studije. Znači, studenti mogu da budu zaposleni. Posebno poslije osnovnih studija veliki broj studenata nastavlja sa studijama i traži posao…

Bnjjj
Gost
Bnjjj

ZZZCG treba ukinuti kome su oni ikad nasli posao,obicne agencije su efikasnije makar nude poslove u inostranstvu i poneki sezinski u ovoj nasoj propaloj drzavi

KLM
Gost
KLM

A penzioneri rade li rade.Znali ko koliko ih zauzima mjesto mladim ljudima

Send this to a friend