Grad

Crteži Andreje Prokopljević u Gradskoj galeriji Kotor 26. jula

Izložba crteža “Uništenja kinetika/Prostor između”, akademske vajarke Andreje Prokopljević, biće otvorena u Gradskoj galeriji u Kotoru 26. jula u 21 sat.

Andreja Prokopijević je rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala je primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu je završila i master studije. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsjek skulpture.

U međuvremenu je, 2016. godine u Narodnom muzeju u Beogradu stekla i zvanje restauratora-konzervatora. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Imala je desetak samostalnih izložbi u Srbiji i Crnoj Gori. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i vajarskih kolonija, a takođe je dobitnik značajnih nagrada i priznanja.

O izložbi kojom će se predstaviti kotorskoj publici kaže:

“Predstavljeni radovi tumače pokret kao vid manifestacije energije… Da bi pokret kao transcedentalni doživljaj zaista spoznali, moramo prvo spoznati  osećajnost u nama kao njegov izvor… Izučavajući fenomenologiju pokreta kroz različte umjetničke medije, pronalazim da postoji unutrašnja energija koja se manifestuje kao lična i autentična. Unutrašnja kinetika, definisana kroz osjećaj, navodi na novo egzistencijalno poimanje stvari… U mojim radovima likovno-estetski nivoi nisu dovoljni, već je pokret shvaćen kao energetski definisano stanje. Pokret kao fenomen koji nastavlja ka svojoj beskonačnosti”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend