Grad Osam soba Dvorca Petrovića

Izložba Amre Zulfikarpašić sjutra u Centru savremene umjetnosti

Izložba umjetnice Amre Zulfikarpašić ,,Osam soba Dvorca Petrovića’’ biće otvorena u četvrtak, 10. oktobra sa početkom u 20 sati u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.

Koncept izložbe je “od skice do slike” i predstavlja seriju skica po ciklusima: Pokrivene, Ažbahe (aždaje), Pjevači, Moj svijet i Smart-art.

Amra Zulfikarpašić je rođena u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek Grafičkog dizajna, kao i postdiplomski studij na temu “Bosančica u savremenom mediju”, završila je u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti.

Od 1977. do 1990. bila je glavni dizajner a potom rukovodilac Dizajn studija u tada najvećoj reklamnoj agenciji u Bosni i Hercegovini, OSSA (Oslobođenje).

Nakon odlaska iz Osse, dvije godine je radila kao slobodni umjetnik. Ratne godine ostaje u Sarajevu, bavi se grafičkim dizajnom i nastavlja izlagačku djelatnost. Za Kamerni teatar i Narodno pozorište radi skromne plakate i afiše koji su sada jedini tragovi tih ratnih kulturnih zbivanja. Godine 1993. osniva svoju agenciju “B concept” te, između ostalog, radi na promociji Fonda za obnovu i izgradnju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Od 1994. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na predmetima Tipografsko oblikovanje, Grafika knjige i Uvod u dizajn. Trenutno je u penziji gdje je otišla sa pozicije redovnog profesora i šefa odsjeka.

Izlagala je u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Turskoj, Finskoj, Belgiji, Egiptu, Velikoj Britaniji, Meksiku, Sjedinjenim Državama itd.

Plakat pod nazivom ”Voice of freedom” izložen je u 25 zemalja svijeta. Amra je dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja od kojih ističe Grand prix Collegium artisticum Sarajevo i treću nagradu na ISPA (The International Society for the Performing Arts), New York, 1998. za dizajn Festivala Sarajevska zima. 2014.

Gostovala je kao predavač na Bijenalu plakata u Meksiku. Izlagala je samostalno u Springfild, Missuri, SAD, te bila gostujuća profesorica u Missuri State University. Njeni se radovi nalaze u knjigama i katalozima kao i prestižnim galerijama i kolekcijama savremene umjetnosti i dizajna.

Mila Melank je o izložbi umjetnice Zulfikarpašić, između ostalog, zapisala: ,

“Kolekcija printova crteža Amre Zulfikarpašić nastalih tokom 2012-2019. posebna je najprije po duhovitosti i jednostavnosti nastaloj iz dodira po crtajućoj površini. Teško je povjerovati da tako upečatljivi i dramatični crteži oživljavaju na touchscreenu smartphonea. Rezultat su likovni uradci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija. Ovi krokiji, uglavnom figure i portreti nastali u pauzama, na sastancima, u trenucima odmora, predstavljaju žene, muškarce, životinje i fantastične križance iz Amrinih imaginarija, u introspektivnim pozama, erotskim momentima i mikro-situacijama. Uz ovu vrstu crtanja umjetnica jednostavno nema vremena (ni potrebe) nacrtati precizno detalje pa ih svjesno ignoriše koncentrirajući se na važne elemente – duhovite, ali ne površne opaske. Smartphone kroki“ odgovara prirodi umjetnice (smART) i omogućava da svoj specifičan talenat, osim u grafičkom dizajnu, slikarstvu, novinarstvu, iskaže i u ovoj, najesencijalnijoj likovnoj formi. Svojom sarajevsko-žensko-pametno-peckajućom tehnikom, koju koristi i u verbalnoj, dnevnoj, profesorskoj i političkoj komunikaciji, Amra pristupa i digitalnoj sferi, ističući neprestano radost života i vedru stranu postojanja ’’.

Izložba se može pogledati do 31. oktobra.

Send this to a friend