Grad

Izložba Filipa Popovića u nedjelju u Tivtu

Prolazeći poznatim ulicama svoga grada, često zaboravimo primijetiti njegovu ljepotu. Naviknuti na iste prizore, ne vidimo u njima neke skrivene djelove ili, pak, ljude koji prolaze pored nas. Ali upravo to vidi Filip Popović, mladi zagrebački snimatelj i fotograf koji je svojim objektivom uhvatio naizgled obična mjesta rodnog grada i ovjekovječio ih u izložbi fotografija pod nazivom ”Razglednica iz Zagreba”.

Izložba će premijerno biti predstavljena u sklopu projekta Putevima bokeljskih Hrvata u Tivtu, u muzeju Zbirka pomorskog nasljeđa, u nedjelju, 16. juna, a ostaje otvorena deset dana. Nakon toga se izložba seli u Hrvatsku.

Pothodnik Savskog mosta, Glavni kolodvor ili Ilica samo su neka od prepoznatljvih zagrebačkih mjesta koje Popović predstavlja na jedan novi način. Njegove fotografije ne otkrivaju skriveno, one su otvorene i lako prohodne, ali nisu lišene tajni. Autor izrazitu pažnju posvećuje kompoziciji kadra u čemu se vidi njegova primarna profesija televizijskog kamermana, ali ta disciplina zapravo omogućava lakši ulazak u njegovu priču. A ta priča je Zagreb kao živi, pulsirajući velegrad, ali jednako tako i grad u kojemu Popović nailazi na male, starinske oaze sporog proteka vremena.

“Zagreb je moja prva ljubav, osjećam ulice ovog grada i često prolazeći njima primjećujem trenutke koje rado snimim. Upravo tako je nastala ova izložba za koju mi je posebno drago da će prvo predstavljanje imati upravo u Boki kotorskoj”, izjavio je Filip Popović i dodao:

“Prošle sam godine imao prilike upoznati sve ljepote bokokotorskoga zaliva. Ovdje sam stekao nove prijatelje, a ovog ću proljeća svakako snimiti i ljepote crnogorske obale koje takođe želim pretočiti u jednu lijepu foto priču!”

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata drugu godinu zaredom kroz kulturu spaja dva naroda. Zajedničkim projektima i akcijama cilj ovog projekta je bolje razumijevanje, razmjena iskustava i nova saradnja.

Uz izložbu, u Tivtu će se 16. juna od 20 sati održati i koncert Danijele Martinović koja će uz svoj standardni repertoar izvesti i neke od pjesama iz bokeljske i crnogorske muzičke tradicije.

Projekat se održava pod supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Partneri projekta su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“ iz Rijeke, a pokrovitelji Grad Zagreb i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Generalni partner je HEP, a partneri su Porto Montenegro, hotel Regent Porto Montenegro te Opština Tivat.

Send this to a friend