Grad

Izložba finalista nagrade Milčik 2019. večeras u Fondaciji Petrović Njegoš

U petak 6. decembra u 19 h u Fondaciji Petrović Njegoš otvara se druga izložba finalista Nagrade Milčik. Učesnici finalne izložbe “Nagrade Milčik 2019” će prije proglašenja i otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri donijeti konačnu odluku o dobitnici/ku nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Žiri drugog izdanja Nagrade Milčik u sastavu: Eriola Pira, kuratorka Vera List Centra za umjetnost i politiku, New York; Miran Mohar, slovenački umjetnik, IRWIN / NSK; Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti i nezavisna crnogorska kuratorka; Siniša Radulović, umjetnik, prvi laureat Nagrade Milčik 2017. je u prvom kruga žiriranja odlučio nominovati četiri umjetnice/ka. To su (prema abecednom redu):

1. Brigita Antoni
2. Teodora Nikčević
3. Jovana Vujanović
4. Ivan Šuković

Brigita Antoni (1987) završila je diplomske (2010) i postdiplomske studije (2011) grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, dobivši nagradu za slobodni crtež. Boravila je na umjetničkim rezidencijama u Crnoj Gori i inostranstvu. Samostalno I kolektivno je izlagala vise puta u Crnoj Gori I inostranstvu. Takođe je bila učesnik internacionalnog edukativnog programa “Ljetnja škola kao škola” u Prištini, i to na kursevima Borisa Budena “In the museum of history” (2017) i Juliete Arande “Meeting the Universe Halfway” (2018).

Jovana Vujanović je rođena u Podgorici 1986. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program grafika 2011. Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta za slobodan crtež 2008. Dobitnica je nagrade za video 39. Crnogorskog likovnog salona „13.novembar” 2017. Do sada je izlagala samostalno u zemlji i regionu a učestvovala je i na brojnim međunarodnim i regionalnim kolektivnim izložbama i projektima. Samostalno je izlagala u Irkutsku, u Rusiji 2019. u galeriji moderne umjetnosti „V. Bronshteyn“ sa projektom „Efemera“; u galeriji Centar u Podgorici 2018. sa projektom “Re-play”; u Modernoj galeriji u Podgorici 2015. sa projektom “Absence – Presence” i u galeriji Perjanički dom u Podgorici 2012. sa projektom “Efemera”. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

Teodora Nikčević (1986) trenutno na master studijama Transdiciplinarne humanistike i teorije umjetnosti na FMK u Beogradu. Osnovne studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, na kom je završila i specijalističke studije nakon čega je pohađala internacionalnu ljetnju školu u Salzburgu. Predstavljala se više puta samostalno i u okviru grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u više internacionalnih projekata, a rezidencijalno boravila u Nida Art Colony, Litvanija i CAOS, Italija.

Ivan Šuković (1981) trenutno završava doktorski umjetnički projekat na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsjek Višemedijska umjetnost. Magistrirao je na odsjeku Digitalne umjetnosti i novi mediji (FMK) u Beogradu, a diplomu osnovnih studija stekao iz oblasti književnosti na Filozofskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore. Predstavljao se više puta samostalno i u okviru kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pohađao je internacionalnu školu u Norveškoj (University of Oslo), a bio je i učesnik projekta Takt rezidencija u Njemačkoj (Berlin). Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

ISU – Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Nju Jorka, ove godine drugi put dodjeljuje Nagradu Milčik YVAA. Nagrada će se u Crnoj Gori održavati bijenalno i za jednu umjetnicu ili umjetnika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Nju Jorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova (Milija i Čilikov: Milčik).

U okviru dodjele Nagrade Milčik, produciraće se ograničena serija Milčik čokolada, od kojih će jedna biti uručena kao nagrada, a mali broj ponuđene na aukciji za fond nagrade Milčik. Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade te u tom kontekstu umjetnički rad Milčik aktivira svoje značenje i jednim dijelom ukazuje na važnost njegovanja međusobnog poštovanja i podrške u kulturi, kao i ulaganja u umjetnost i umjetnike.

Organizacijom Nagrade Milčik nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj formiranja nagrade je zato pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.

Soorganizator izložbe finalista Nagrade Milčik je Fondacija Petrović Njegoš.

Pokrovitelj Nagrade Milčik: Milija Pavićević

Vizuelni identitet Nagrade Milčik 2019: Ivana Vujošević

Fotograf: Jovan Milošević

Izložba finalista i prateći program Nagrade Milčik 2019 realizuje se uz podršku sredstava dobijenih na konkursu za nevladine organizacije Ministarstva kulture Crne Gore

Send this to a friend