Grad

Izložba KULSHEDRA umjetnice Brigite Antoni, 14. aprila na plaži Barbana u Ulcinju

KULSHEDRA

Institut za savremenu umjetnost sa zadovoljstvom poziva ljubitelje umjetnosti na otvaranje izložbe KULSHEDRA umjetnice Brigite Antoni, koje će se održati 14. aprila u 15h na plaži Barbana u Ulcinju.

“Ponesite užinu, napišite što vas muči na papirić koji ćemo baciti u vatrenu utrobu Kulshedre u pop – up ritualu nakon kojeg ništa više neće biti isto.

Zamislite da šetate sami duž obale, uživajući u umirujućem zvuku talasa i u pogledu na blistavo plavo more… Korak po korak, šetate duž divlje plaže, gazeći pijesak pod nogama, opušteno… Nalazite se usred okruženja koje izgleda nevjerovatno privlačno i pitomo, gdje priroda izvrsno pokazuje svoju bolju stranu, a sve drugo djeluje kao da je podređeno jedino toj ljepoti. Iznenada primijetite nešto neobično – nešto (ili nekog) što prijeti da naruši idilu vaše mirne šetnje uz more.

Ogromno stvorenje leži ispruženo pred vašim očima i stopalima, podsjećajući na masivnu, enigmatičnu crvotočinu. Kakva je ovo vrsta čudovišta i kako je ova nakaza uopšte izronila iz mora – baš ovdje, pred vama, ovog prelijepog sunčanog dana? (iz teksta Marka Stamenkovića).

Brigita Antoni je vizuelna umjetnica rođena u Baru, Crna Gora (1987). Kroz digitalne medije, slikarstvo i video, u kombinaciji sa pronađenim predmetima, ona istražuje odnose između nauke i globalnih transformacija koje proizilaze iz naučnih otkrića, posebno u oblastima astronomije i optike. Njeno istraživanje zasnovano je na projekte koje rezultiraju u vizuelne forme koje funkcionišu kao virtuelne i materijalne instalacije. Brigita je dobitnica nagrade za mlade vizuelne umjetnike Milčik za 2019 godinu.

 

Send this to a friend