Grad

Izložba likovnih radova djece iz Ukrajine “Djeca protiv rata” u Baru

Djeca protiv rata

Izložba likovnih radova djece iz Ukrajine “DJECA PROTIV RATA”, biće otvorena u petak, 26. maja 2023. u 19h, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru.

Izložbu, koja će biti u postavci do 6.juna, otvoriće dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i predsjednica Udruženja za razvoj međunarodnih odnosa iz Kijeva Tatjana Kolesničenko.

Izložba će se održati u okviru Međunarodnog dječijeg festivala XXXVI “SUSRETI POD STAROM MASLINOM” u organizaciji Kulturnog centra Baru pri Ministarstvu kulture i medija Crne Gore i opštine Baru.

Izložba predstavlja radove ukrajinske djece koja su preživjela rat. Radove realizuju djeca iz različitih djelova Ukrajine, koja više od godinu dana žive pod bombardovanjem. Riječ je o djeci koja su preživjela tešku zimu sa stalnim nestankom struje i vode. Djeca koja rade domaće zadatke i čitaju knjige uz zvuk sirene. Djeca koja se, uprkos svemu, bave muzikom, umjetnošću, sportom, razvijaju svoje sposobnosti i pripremaju se za život u mirnoj Ukrajini. Slike prikazuju rat očima djece, njihov bol i užas, kao i bezgraničnu nadu u svijetlu budućnost i nepokolebljivo povjerenje u pobjedu svjetlosti nad tamom. U dječjem stvaralaštvu jasno je da i pored teških ratnih iskušenja, mladi umjetnici u svojim srcima čuvaju osjećaj za ljepotu svijeta.

Radove su kreirali učesnici VI Međunarodnog umetničkog festivala MAЛЮЙ.UA, koji organizuje Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, promociona i produkcijska kuća STUDIORAR pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine i gradske vlade Kijeva za razvoj kulturne diplomatije između Ukrajine i drugih naroda.

Ukrajinska djeca svojim radovima prenose iskrene pozdrave i želje za mir i dobro djeci Crne Gore i cijelog svijeta.

Send this to a friend