Grad Réalités Nouvelles

Izložba Salona Nove realnosti sjutra u galeriji Jovo Ivanović

U subotu, 20. jula 2019. godine, u 20:30 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće otvorena izložba Salona „Nove realnosti“ – „Réalités Nouvelles“.

Ova izložba, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Salonom „Nove realnosti“ iz Pariza, je jedna od najznačajnijih u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Ustanove i predstavlja značajnu kulturnu saradnju između Francuske i Crne Gore.

Na izložbi, čija je kustoskinja mr Senka Subotić, će se predstaviti 50 umjetnika koji su svojim radom posvećeni isključivo apstrakciji. Izložbu će otvoriti gospodin Laurent Goncaleves, direktor francuskog instituta i odpravnik poslova u ambasadi Francuske.

Publici će se povodom otvaranja obratiti i predsjednik opštine Budva Marko Carević i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković. Učešće u otvaranju izložbe potvrdilo je i Ministarstvo kulture. U muzičkom dijelu programa nastupiće Milica Milović, master teoretičar umjetnosti i medija, koja se školovala na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Prenosimo Vam dio teksta iz kataloga koji potpisuje Erik Levesque:

„Izuzetnu dugovječnost, više od 70 godina, asocijacija Nove Realnosti duguje onome što je, od samih početaka, činilo njenu specifičnost: isključivu posvećenost apstrakciji. Apstrakcija definisana riječima ne-figuracija i ne-predmetnost, obuhvata sve oblike umjetnosti slikarstva, skulpture, fotografije, koji žele da izbjegnu naturalizam, realizam i oblike verizma u umjetnosti. Od Pariza do Berlina, u slikarskim ateljeima dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, umjetnici su razmjenjivali iskustva da bi spoznali kako da stvore jedan novi svijet, jednu drugačiju stvarnost. “Neuen Virklichkeit”, usudio se Otto Freundlich da stavi u množinu “Novu Realnost” umjetnosti, dragu Guillaumeu Apollinaireu. Tih godina postojale su dvije rivalske grupe. Prva “Krug i Kvadrat” naglašavala je primat vizuelnog ritma, geometrijsku strukturu, a druga “Apstrakcija-Stvaranje” insistirala je na ne-figuraciji. Godine 1939. dvije asocijacije su se spojile u jednu “Nove Realnosti”, kako bi se suprotstavile dominantnom uticaju nadrealista u to vrijeme.

Prva izložba održana je u ljeto 1939. godine sa članovima osnivačima apstrakcije: Kandinsky, Mondrian, Delaunay, Anton Pevsner, Kupka… Međutim, moć salona, njegova isključiva posvećenost apstrakciji, predstavlja snagu otpora i mjesto specifičnog izraza. Godine 1980. salon postaje mjesto permanentnosti apstrakcije koja je definisana kao “slika u sebi” i “apstrakcija do njenih (figurativnih) margina”, prema riječima predsjednika Jacquesa Bussea i Guya Lanoëa.

Tokom 2000-ih i predsjedavanja Michela Gemignanija i Olivijera Di Pizia, sa umjetnošću u vrtlogu digitalne revolucije koja redefiniše sve na svom putu, salon postaje istraživačka laboratorija u kojoj se susrijeću slikarstvo, skulptura, umjetnost i nauka otvarajući nove pristupe stvarnosti koja je postala virtuelna. Ukupno, na više od 70 izdanja, gotovo 10.000 umjetnika podijelilo je avanturu apstrakcije i Novih Realnosti!“

U Budvi će se predstaviti 50 izlagača, među kojima je i Milija Belić, srpsko-francuski umjetnik koji ima i posebnu ulogu u organizaciji ove izložbe i uspostavljanju značajne kulturne saradnje između Budve i Pariza. Takođe, pored brojnih inostranih umjetnika, budvanskoj publici predstaviće se i Ivan Jurašin iz Beograda, kao i Darko Karadžić, umjetnik porijeklom iz Crne Gore koji je dobitnik prošlogodišnje nagrade salona.

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta 2019. godine.

Send this to a friend