Grad u crkvi Santa Maria in Punta

Izložba Savremena crnogorska skulptura sjutra u Budvi

Otvaranjem izložbe „Savremena crnogorska skulptura“, koja je dio fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, 24. jula, u crkvi „Santa Maria in Punta“, sa početkom u 21 čas, u Budvi će otpočeti XXXIV festival Grad teatar.

Izložba ce biti otvorena do 22. avgusta, kada se ovogodišnji festival i zatvara. Ovo je prva saradnja između te institucije kulture i nas.

“Ove godine neće biti ceremonijalnog otvaranja na kakvo smo navikli. Takve uslove nam diktira epidemiološka situacija u zemlji. Odlučni smo da, prvenstveno, ispoštujemo sve mjere za sigurnost svih učesnika i posjetilaca festivala, ali i da održimo visoke standarde, koji su uvjek trasirali put našeg festivala. Ova izložba definitivno spada u tu kategoriju”, kažu organizatori festivala.

Izložba je zasnovana na hronološkom pregledu vajarskih djela iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u izboru muzejskog savjetnika Marine Čelebić. U objašnjenju selekcije Čelebic navodi:

“Ono što se podrazumijeva pod skulptorskim tehnikama jeste vajarski rad u različitim materijalima, od tradicionalnih, koji se upotrebljavaju od praistorije do danas, a to su: kamen, drvo, glina i metal, pa do novijih materijala, koji se pojavljuju u vremenu industrijske proizvodnje, kao što su fabrički oblikovani metali, žice, ploče, plastične mase. Osnovnu vajarevu tehniku određuje ne samo materijal nego i njegov odnos prema materijalu u kojem radi. Skulptura, oblik koji stvara čovjek, prije svega treba da zrači svojim unutrašnjim životom, energijom, nezavisno od teme koju ilustrativno pokazuje. Tvrdoću kamena, oblik, boju i strukturu drveta, mekoću gline, topivost i sjaj metala umjetnik može iskorišćavati, izraziti, naglasiti, a ista ta specifična svojstva svakog materijala može i negirati“.

Savremena crnogorska skulptura, koja čini ovu izložbu, raznovrsna je, što i potvrđuju radovi koji je čine, kako po tehnici tako i po načinu tretiranja forme. Autori čija će djela biti prezentovani na izložbi su: Stevan Luketić -„Skulptura LLS IX“ , Marko Brežanin – „Portret Aleksandra Čilikova“, Luka Tomanović – “Ležeći akt”, Srđan Kovačević – “Dva lika jedne žene”, Krsto Andrijašević – „Ženska“, Pavle Pejović – „Dugo iščekivanje“, Risto Radmilović – skluptura bez naziva, Miodrag Šćepanović – „Pogled“, Peko Nikčević – skulptura bez naziva, Tijana Dujović Liščević – „K nebu“, Ana Djukanović-Miljkovac – “Stojeća” i Sanja Bulatović – „Sjetna“.

Tokom izložbe će se poštovati sve mjere koje su u tom trenutku na snazi, tako da će broj posjetilaca, koji se mogu nalaziti u istom momentu u izložbenom prostoru, biti limitiran na dvije osobe, uz korišćenje maski i upotrebu dezinfekcionog sredstva koje će biti postavljeno na ulazu, što su trenutne direktive NKT-a. Naravno, u slučaju bilo kakve izmjene u tim pravilima, javnost će blagovremeno biti obavještena.

Send this to a friend