Grad u galeriji Podroom

Izložba Siniše Radulovića sjutra u Kulturnom centru Beograda

U četvrtak, 08. oktobra u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Podroom biće otvorena samostalna izložba crnogorskog umjetnika Siniše Radulovića pod nazivom “Zenit”. Na izložbi koja će biti otvorena do 5. novembra 2020. godine, umjetnik će se beogradskoj publici predstaviti video radovima.

“U ovim se videima ogoljavaju melanholični znaci ili simbolička uporišta hipertrofiranog svijeta prezasićenih i prenapregnutih informatičkih mreža, medijatizovanog univerzuma u kome su entiteti i identiteti samo ogoljene, bljeskovite slike koje pulsiraju, neprekidno nastaju i nestaju u tami cyber-Platonove pećine, nekada mračne sobe Matrixa u kojoj je Morfijus ponudio Neu crvenu pilulu spoznaje istine i plavu pilulu blaženog neznanja.

Bestjelesna tijela-slike plutaju besciljno, kao šuplje egzistencije u kojima odzvanja glas kao „sa druge planete“, naracija sa uznemirujućom, inhuman indiferentnošću, nezaustavljiva i neumoljiva kao glas sudbine. Ona spušta sve nade, sumnje, pobune i promjene do tačke hlađenja, utrnuća, pada u hipnotički san. U tom stanju hibernacije, redundanca svih izrečenih „religijskih dogmi, vjerovanja i naučnih činjenica, istorijskih fakata i teorija zavjere, paranormalnih fenomena i fiktivnih svjetova“ infiltrira se u tkivo realnosti kao njena otkrivena tajna, falsifikuje kao njena jedina istina. Za umjetnika, to je svijet šredingerovskih paradoksa gdje se stvari istovremeno približavaju i udaljavaju, bivaju i statične i pokretne, konkretne i apstraktne, prirodne i artificijelne, notorne i kriptične, površne i pregnantne, ovozemaljske i from outer space.(iz teksta Svetlane Racanović, Star Child Perspective)

Siniša Radulović rođen je 1983. u Podgorici. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je Nagrade „Milčik” Young Visual Artist Award (2017), Gran prija Hercegnovskog zimskog likovnog salona (2016), nagrada za slikarstvo i video rad na 33. i 38. Crnogorskom likovnom salonu “13. novembar”, Cetinje (2011 i 2016). Rezidencijalno je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Send this to a friend