Grad

Izložba Toma Pavićevića sjutra u Centru savremene umjetnosti

U utorak, 11. septembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Toma Pavićevića iz ciklusa pod nazivom „Pukovniku nema ko da piše“.

Tomo Pavićević je rođen u Titogradu 1952. godine. Višu Pedagošku akademiju završio je u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978. Imao je više samostalnih izložbi, od kojih se izdvajaju izložbe u Umjetničkom paviljonu u Podgorici kao i izložbe u Galeriji Citadela (Budva, 1993), Galeriji Republičkog kulturnog centra (Podgorica, 1994) i Galeriji Dado Narodnog muzeja Crne Gore (Cetinje, 2006). Grupno je izlagao na Tradicionalnim izložbama ULUCG-a od 1978. kao i na Cetinjskom Salonu jugoslovenske likovne umjetnosti 13. novembar (1979-1984). Učesnik je i izložbe Savremena crnogorska umjetnost u Galeriji Dojče Vele u Kelnu 2000. godine. Dobitnik je niza nagrada i priznanja (Otkupna nagrada Savremeni crnogorski crtež (mladi); Nagrada Slikari svom gradu, Titograd 1979; Nagrada ULUCG-a za 1990. godinu; Nagrada Milunović, Stijović, Lubarda na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1996. i 2010. godine).

“Pukovniku nema ko da piše“ sasvim se dobro drži kao naslov pa, ako hoćete, i kao poruka ove izložbe, mada, ipak, tek pod uslovom da u obzir uzmemo nekoliko posebnih elemenata/aspekata koji će precizirati i zašto. Kao prvo, same slike ni na koji vidljiv način ne ilustruju sadržaj onog poznatog Markesovog romana sa istim tim naslovom i u kojem jedan bivši pukovnik revolucije, dok živi kao puka sirotinja i priprema svog pijetla za borbu, godinama i godinama iščekuje penziju na koju, prema propisima države, polaže puno pravo: pošto stari pukovnik već odavno nije u uniformi, onda ga po njoj na Tomovim slikama i ne možemo prepoznati. S jedne je strane pojedinac, u ovom konkretnom slučaju sa zaslugama, a s druge su država i sistem daleki od pojedinca, od njegove egzistencije i zasluga– eto to je poenta toga romana. A u tome je moguće pronaći i jednu poentu ove izložbe…“ zapisao je, između ostalog, u katalogu izložbe prof. dr Milorad Simunović koji će i otvoriti izložbu u galeriji „Centar“.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do kraja mjeseca.

1 Komentar na "Izložba Toma Pavićevića sjutra u Centru savremene umjetnosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend