Grad

Lutke sa tri kontinenta stižu u Podgoricu

Šesti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2017 održavaće se u periodu 13-17. septembar 2017. u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta. Pripreme festivala uveliko teku i učešće su najavila lutkarska pozorišta sa tri kontinenta iz šest zemalja: Turske, Srbije, Albanije, Kenije, Ukrajine i Crne Gore.

„Posebno smo radosni što ćemo listu učesnika Festivala lutkarstva obogatiti izvođačima sa još jednog kontinenta. Naime, nakon Evrope, Azije, Južne, te Sjeverne Amerike, podgorički mališani će imati priliku da kroz priču, muziku i pokret lutaka upoznaju kulturu jedne zemlje iz istočne Afrike, a to je Kenija”, kazao je Davor Dragojević, glumac i režiser lutkarstva, suosnivač Festivala.

Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri, ali i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca.

Festival se održava uz podršku Sekretarijata za kulturu Glavnog Grada, Ministarstva kulture, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

„Želimo da istaknemo podršku koju nam već treću godinu pruža Turski kulturni centar „Yunus Emre” u Podgorici, ”, kazala je Ljiljana Burzan-Nikolić, istaknuta društvena djelatnica i suosnivačica Festivala.

„Iako finansijska konstrukcija još uvijek u potpunosti nije zatvorena, uvjereni smo da ćemo u periodu koji je pred nama dobiti pozitivne odgovore od sponzora kojima smo se obratili, ali i ovim putem pozivamo institucije, preduzeća i organizacije da budu dio ekipe koja je sebi zadala važan cilj: izgradnju boljeg društva kroz vraćanje i njegovanje pravih vrijednosti”, poručuje Burzan-Nikolić.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala je slobodan.

Send this to a friend