Grad

Pjaca od filozofa počinje sjutra, a tema je Apokalipsa danas

Pjaca od Filozofa, program koji je dio KotorArt-a, počinje sjutra i trajaće do 27. jula. Ovogodišnje izdanje je zamišljeno kao četvorodnevni simpozijum na temu „Apokalipsa danas“.

Srečko Horvat će prvog dana, 24. jula, držati predavanje na temu „Šta ako se apokalipsa već dogodila?“ Pored njega govoriće i Andrej Niklaidis i Aleksandra Savanović.

Srijeda, 25. jul je rezervisan za Borisa Budene i temu „Kojim Jezikom govori apokalipsa?“. Trećeg dana festivala, publika će slušati Alenku Zupančić na temu „Apokalipsa je razočaravajuća“, a program zatvara Franko Bifo Berardi koji će pričati na temu „Drugi dolazak“.

Svakodnevno nas bombarduju vijestima o globalnim ili lokalnim katastrofama, od zagađenih plaža do nagomilane plastike koju sada čak i jedemo svakodnevno. Istovremeno, stotine hiljada izbjeglica, ratovi, ekološke katastrofe… i mogućnost nuklearnog rata. Međutim, šta ako se, koliko god to paradoksalno zvučalo, Apokalipsa već dogodila? Šta ako je svaki dan, negdje, ako ne već u Kotoru danas, nekome „kraj svijeta“? I šta ako nam upravo ta misao omogućava da preživimo Apokalipsu koja se možda već dogodila”, istakao jeHorvat kao temu ovogodišnjeg okruglog stola na otvaranju KotorArt Pjace od Filozofa.

Ulaz za sve programe je besplatan, a počinju od 20 sati na Pjaci od Kina . Nakon predavanja, biće upriličene i projekcije filmova na datu temu.

Send this to a friend