Grad

Predavanje Duša Indijanca i promocija knjiga 23. aprila

PREDAVANJE DUŠA INDIJANCA I PROMOCIJA KNJIGA “ CRNI LOS GOVORI I DJETINJSTVO INDIJANSKOG DJEČAKA” – NOĆ KNJIGE 2019, biće održano 23. aprila u 19h, Trg nezavisnosti 1/I.

Povodom obilježavanja Noći knjige 2019 u prostorijama Nove Akropole biće održano predavanje “Duša Indijanca” i promocija knjige“Crni Los govori“ i „Djetinjstvo indijanskog dječaka”.

Mnogi stari narodi su nam u naslijeđe ostavili veliko bogatstvo. Nisu to samo kamene građevine, skulpture ili zlatni ukrasi. Veliki dio tog bogatstva su načela i poruke; poruke za sva vremena koje vrijede jednako za crvenog i žutog, crnog i bijelog čovjeka.

Tu baštinu ne treba shvatiti tek kao pametne dosjetke ili igre riječi. One su izraz dubokog životnog iskustva koje se naraštajima sakupljalo i kao najveće blago prenašalo s koljena na koljeno. Indijanci se sjećaju svojih korijena i s poštovanjem se odnose prema svojoj tradiciji.

Svjesni su da je čovjek bez tradicije kao stablo bez korjena – lako ga sruši životna bura.

Oni nam nude jedno iskustvo koje je uvelike primjenjivo i danas. Ono je rezultat razumijevanja istinskog odnosa čovjeka i prirode. Taj odnos Indijanac je iskazivao kroz duboko poštovanje sveg Života. Za njega ne postoji neživa priroda. Sve je živo: biljke , životinje ali i voda, kamen, zemlja, zvijezde…

“Mudri su bili stari Lakote. Znali su da čovjekovo srce postaje tvrdo kad se udalji od čovjeka i prirode i znali su da nepoštovanje živih rastućih stvari također vodi i nepoštivanju ljudi”, Poglavica Medvjed Koji Stoji, Oglala Siuxi

CRNI LOS GOVORI – John G. Neihardt

Prvi put objavljena 1932 godine, knjiga „Crni Los govori“ jedno je od temeljnih djela o životu i vjerovanju sjevernoameričkih Indijanaca. Ovo je dirljiva priča o jednoj predivnoj viziji koju je još u djetinjstvu dobio Crni Los, vrač, odnosno sveti čovjek Oglala Siouxa. Kroz njegovu viziju otvara nam se jedan novi svijet, magični svijet nevidljivih sila koje vode i štite sve što živi.

DJETINJSTVO INDIJANSKOG DJEČAKA – Charles Eastman (Ohiyesa)

Zavirimo u svijet indijanskog dječaka, svijet o kojem su mnogi kao djeca maštali pokušavajući da ga ostvare igrajući se u svojim dvorištima. Sam autor u knjizi kaže: „Indijanski je dječak bio kraljević divljine. Tokom svog djetinjstva nije morao mnogo raditi. Glavni mu je posao bio vježbanje nekoliko jednostavnih ratničkih i lovačkih vještina. Osim toga, bio je gospodar svoga vremena. Što god se tražilo od nas dječaka, brzo se izvršavalo: nakon toga smo se mogli nesmetano igrati. Zar postoji dječak koji, pomislivši na najbolji život na svijetu, ne bi barem na trenutak poželio postati Indijanac? Ja sam živio takav život.”

Obje knjige moći će se kupiti po promotivnoj cijeni od 5,00 €.

Likovni atelje Nove Akropole će povodom Noći knjige 2019 takođe uz predavanje, knjige i časopise, promovisati i arheološke replike drevnih američkih kultura koje će se moći kupiti po sniženoj cijeni (Astečki kalendar, Astečka maska, Astečki obredni nož…).

Ulaz je slobodan.

Send this to a friend