Grad

Predavanje “Hrvatski fotografi i Crna Gora” u svečanoj sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

Hrvatski fotografi i Crna Gora

Predavanje “Hrvatski fotografi i Crna Gora”, Maje Đurić, biće održano u ponedjeljak, 15. aprila 2024. godine, u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rista Stijovića 5, Podgorica.

Prof. dr Maja Đurić, umjetnička fotografkinja, istoričarka i teoretičarka umjetnosti, univerzitetska profesorica, rođena je na Cetinju, 30. XI 1966. godine. Diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1993). Postdiplomske studije završila je na Centralnoevropskom fakultetu u Pragu (1995), Grupa za istoriju umjetnosti, filozofiju i arhitekturu, pod mentorstvom prof. J. Džefrija. Doktorirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2011), Odsek Teorija medija. Kao redovni profesor, bavi se pedagoškim radom (oblast fotografije, istorije umjetnosti, kulturne baštine) na visokoobrazovnim institucijama: Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju,  Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici, Fakultet umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, NOVA akademija umetnosti u Beogradu. Proučava istoriju fotografije u Crnoj Gori. Tekstove i fotografije objavljuje u publikacijama svih vrsta i žanrova. Umjetnička fotografija kojom se bavi od djetinjstva tematski obuhvata portrete, asocijativne pejzaže i apstraktne kompozicije preko kojih uspostavlja blisku komunikaciju sa predmetom svog interesovanja i otkriva virtuelnu dimenziju u prostorima između stvarnog i imaginarnog. Na portretima, poštovanjem identiteta, ističe psihološku crtu modela, koja ih čini jedinstvenim i neponovljivim.

Članica je brojnih savjeta, odbora i komisija, od kojih su posebno značajna članstva u: Odboru za istoriju umjetnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti; Redakciji Leksikona likovnih umjetnosti Crne Gore, CANU, 2021 (urednica za oblast fotografije i autorka sto devet tekstova); Redakciji Leksikona vinogradarstva i vinarstva Crne Gore, CANU, 2023 (likovna urednica); ekspert za (re)akreditaciju studijskih programa visokog obrazovanja.

Značajnija djela: Istorija fotografije Crne Gore od 1840. do 1940; Uticaj fotografije na kreiranje vizuelnog identiteta Crne Gore, CANU, Podgorica, 2013. Samostalne izložbe: Šangaj, Budimpešta, Moskva, Rijeka, Podgorica, Beograd, Budva, Tivat, Perast, Bar. Komesarka je i autorka velikog broja izložbi.

Tribina će se održati u ponedjeljak, 15. aprila 2024. godine, u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rista Stijovića 5, Podgorica.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Zeleni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeleni
Gost
Zeleni

Savršena. Umjetnik, čovjek, žena, prijatelj.

Send this to a friend