Grad

Predstava “Odsutne frekvencije 19Hz” na prostoru dvorca Petrovića i ulicama grada

Sedmi dan Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2017, kada je zvanična takmičarska selekcija u pitanju rezervisan je za predstavu “Odsutne frekvencije 19Hz” u produkcije ExCompania de teatro iz Sao Paola u Brazilu. Ovaj neobičan koncept biće otvoren za publiku od 10.00 do 17.00 sati na prostoru dvorca Petrovića na Kruševcu ali i ulicama Podgorice, a gosti će moći u bilo koje doba da dođu da se uključe u predstavu.

Režiju i dramaturgiju predstave potpisuju Bernardo Galegale i Gustavo Vaz, a glumu i obradu zvuka Gabriel Cavancaldi. Razočarani glumac ove priče besciljno tumara ulicama i nestaje, obuzet nedostatkom značenja sopstvene egzistencije. Godinu dana kasnije, on se ponovo pojavljuje pred publikom virtuelno, vodeći, svakoga pojedinačno, istim stazama kojima je i sam prošao tog sudbonosnog dana kad je nestao. Koncept je istraživanje veze između glumca i publike tokom žive izvedbe, uz pomoć 3D audio tehnologije koja stvara osjećaj prisutnosti autora. Gotovo virtuelan scenski doživljaj koji “obuzima” učesnike koristeći se njihovim smart telefonima, stvara utisak realnog preživljavanja priče, vođene audio vodičem po ulicama grada kroz audio dramaturgiju, video i digitalne slike, kao i 3D binaural scenama koje stvaraju prostornost i stimulišu fizičko prisustvo nevidljivog karaktera kojeg slušaju preko slušalica. Projekat se oslanja na specifičnosti lokacije, otkrivajući makro i mikro veze između dramaturgije i grada sa njegovim stanovništvom, tražeći konstantno mijenjanje percepcije života.

DINAMIKA PREDSTAVE

Po dolasku na predstavu svaki učesnik preuzima audio-video sadržaj na svoj smartfon kao i slušalice potrebne za praćenje predstave. Svakome učesniku biće potrebno pet minuta da čuje prvu audio scenu na prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu koristeći slušalice. Nakon toga, učesnici su slobodni da sami prođu odabranom rutom ulicama oko prvobitne lokacije na oko sat vremena nakon čega se ponovo vraćaju na startno mjesto. Održavanje ove predstave podržao je Telenor, koji je omogućio pokrivenost internetom, neophodnog za izvođenje predstave.

Prvobitno najavljena predstava “Metamorfose” italijanskog Astragali teatra otkazana je zbog problema sa putnim ispravama učesnika koje su i pored velikih napora ostale van nadležnosti organizatora.

Po ranijem obećanju organizatora, koncert nikšićkog sastava Autogeni trening, ranije otkazanog zbog loših vremenskih prilika, biće nadoknađen publici pa će tako ovaj bend nastupiti sedme večeri festivala sa početkom u 22:00 sata u dvorištu Kuslevove kuće. Cijena ulaznice za koncert je 1 euro u zamjenu za FIAT bedž.

14. septembar je i dan kada FIAT ide na još jedno putovanje i to ovog puta na Cetinje gdje će na Trgu kralja Nikole nastupiti predstava “Bračne svađe” u produkciji Frichti Concept, a po konceptu Brendana Le Dillioua koji je jedan od izvođača u paru sa Elodie Tuquet. Ovaj program FIAT realizuje u saradnji za Francuskim institutom i Fondacijom Petrović Njegoš kao i Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje.

 

Send this to a friend