Grad

Promocija romana Aleksandra Gatalice 13. septembra u Budvi

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u četvrtak, 13. septembra sa početkom u 20 sati u prostorijama Biblioteke biće promovisan novi roman Aleksandra Gatalice “Poslednji Argonaut”. O romanu će govoriti književni kritičar, prof.dr Aleksandar Jerkov i autor, a moderatorka je Stanka Stanojević.

Aleksandar Gatalica rođen je 1964. u Beogradu. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost 1989. Pojavljuje se na srpskoj književnoj sceni 1993. godine i od tada je za svoja književna ostvarenja dobio brojna priznanja među kojima su i dva najprestižnija, “Ninova nagrada” i “Meša Selimović” za roman “Veliki rat”, koji je imao i izuzetan tiražni uspjeh. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika. Poznat je i kao izuzetan prevodilac sa grčkog i kao muzički kritičar. Prvi put je preveo četiri antičke drame na srpski jezik – Euripidove Alkestidu, Bahantkinje i Ifigeniju u Aulidi i Sofoklovog Edipa na Kolonu, preveo je i pjesničku zaostavštinu pjesnika koji nisu potpunije prevođeni (Mimnermo, Solon, Sapfa). U prevodu Gatalice do sada su na pozorišnu scenu postavljene tri antičke drame. Kao muzički kritičar, pisao je kritike za dnevne listove Glas javnosti i Večernje novosti.

Posljednjih godina je novinar-urednik u Dokumentarnom programu RTS.

Novi roman „Posljednji argonaut“ pojavio se nedavno u izdanju „Službenog glasnika“.

“Šta bi se dogodilo ako bi se sjećanja svih 7.428.659.237 ljudi, koliko se pretpostavlja da je od žitelja drevnog grada Ur do danas živjelo, našla na jednom mjestu? Gotovo sedam i po milijardi savršeno originalnih privatnih istorija postale bi beskrajni rezervoar za svakog ko s njima može da se poveže… Glava protagoniste postaje vrsta radio-stanice za sjećanja na sve što se ikad upamtilo, posredstvom glijalnih ćelija… U našem mozgu postoji devedeset odsto ćelija koje se zovu bijele ili glijalne, i za koje se do prije samo malo više od pola vijeka mislilo da ne rade ništa. Najnovija otkrića govore da one međusobno komuniciraju kalcijumskim talasima. Šta jedna drugoj saopštavaju, nauka još ne zna – ali tu počinje novi roman Aleksandra Gatalice „Posljednji argonaut“ – najavljuje „Službeni glasnik“ na svom sajtu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend