Grad

Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991, od 11. decembra do 11. januara na Rimskom trgu

Umjetnost spomenika Jugoslavije

U okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS 2021.), 11. decembra, na Rimskom trgu u Podgorici, biće upriličena izložba u javnom prostoru “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945 – 1991”.

Na izložbi monumentalnih ostvarenja jugoslovenske spomeničke baštine, koja je premijerno predstavljena prošle godine u ljubljanskoj Galeriji “Dessa”, prikazana su 42 spomenika ili memorijalna kompleksa s područja bivše Jugoslavije.

U arhitekturi i umjetnosti svih kulturnih prostora nekadašnje Jugoslavije ističu se svevremenski spomenici žrtvama Narodnooslobodilačke borbe. Autori tih spomenika bili su najpoznatiji jugoslovenski arhitekti, urbanisti i vajari, poput Bogdana Bogdanovića, Edvarda Ravnikara, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Zdenka Kolacija…

Želja kustosa izložbe bila je iskazivanje posebnosti arhitekture jugoslovenskih spomenika, koju, pored izuzetne estetske i konstrukcijske inovativnosti, nadograđuje i jedinstven umjetnički izraz njenih autora.

“Obilazeći sve bivše jugoslovenske republike želimo da podstaknemo zrelo i sa poštovanjem ocjenjivanje njihove napredne i još uvijek savremene umjetničke i arhitektonske vrijednosti, skrenemo pažnju na njihov kulturni, identitetski i kontemplativni značaj i na taj način doprinesemo održavanju i očuvanju spomen-obilježja. Spomenici su veze sa prošlošću, podsjećanje na dostojanstvo ljudskog života i smrti. I pamćenje.”, navodi se u propratnom tekstu o izložbi.

Kustosi su Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik.

Istoga dana, u 19 časova, u Kuslevovoj kući, biće održan okrugli sto na temu “Socijalističko spomeničko nasljeđe”. Učesnici okruglog stola biće: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Slavica Stamatović Vučković, Janko Ljumović i Nela Gligorović.

Izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991”, će moći da se pogleda do 11. januara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Митар
Gost
Митар

И у овоме Беране најбоље… Све најбоље у Црној Гори долази из Берана.

Send this to a friend