Grad

Zetski dom sa predstavom Kapital gostuje na festivalu Teatar na raskršću

Foto: Duško Miljanić

Kraljevsko pozorište Zetski dom u srijedu, 13. marta sa početkom u 20h gostuje u Nišu na festivalu “Teatar na raskršću” sa predstavom Karl Marks KAPITAL u režiji Andraša Urbana.

Prva balkanska dramatizaciju „Kapitala“, jednog od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnije djelo njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa. Predstava „Kapital“ je pretposljednji projekat koji nastaje pod okriljem EU Creative Europe, kroz projekat EU Collective plays!.

Reditelj je Andraš Urban koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave.
Dramaturija: Vedrana Božinović
Kompozicija: Irena Popović Dragović
Kostimografija: Lina Leković
Asistenti na projektu su Jelena Odalović i Minja Novaković
Asistent u marketingu: Gina Donelly
Izrada maski: Marko Petrović Njegoš
Fotografija: Duško Miljanić

Ansambl čine studenti druge godine FDU Cetinje, iz klase prof.Branislava Mićunovića: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević.

Muzičari: Milivoje Pićurić, klavir; Jovan Bjelica, gitara; Blažo Tatar, bubnjevi; Vedran Zeković, bas gitara.

Reditelj Andraš Urban koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave, nastale prema tekstu Karla Marksa, i u ovom radu koristi prodornu i intenzivnu muziku Irene Popović Dragović. Glumci su mladi, na drugoj godini fakulteta, tek na pragu dvadesetih. Njima i pripada bunt, da uz pank zvuk punim glasom govore direktno i nedvosmisleno. Predstava dovodi u pitanje sve, pa i stavove za koje smatramo da su aksiomi. Brojke o siromaštvu u Crnoj Gori, zvanični podaci o sadržaju potrošačke korpe, te uzaludnost nacionalističkih prepirki, sve to referiše na sadašnji trenutak, ali je, kako kaže Urban, stvarnost samo podstrekač da se na poetski način ova tema artikuliše u predstavi.

Send this to a friend