Hronika

Akcija Klap: Prijave protiv 26 osoba, sumnja se da su oštetili budžet države za 1,5 miliona eura

ilustracija

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u nastavku predmeta “Klap” podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu dva izvještaja kao dopune krivične prijave protiv 27 firmi i 26 osoba koja su, kako se sumnja, pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 1.500.000 eura, saopštili su iz Uprave policije.

“Naime, policijski službenici su 19. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 22 pravna i 22 fizička lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u produženom trajanju i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Krivične prijave su podnijete protiv M.V.(42), N.P.(37), R.P.(46), E.R.(40),T.S.(29), I.B.(52), S.B.(61), P.R.(42), I.M.(42), P.J.(51), I.P.(46), G.R.(47), N.V.(35), M.R.(47), N.M.(40), D.M.(51), S.M.(49), R.K.(41), Č.P.(64), B.D.(42), V.M.(36) i V.T.(38)“, navode iz policije.

U ovom slučaju, kako ističu, preduzeća koja su osnovali ranije osumnjičeni I.V. i D.L sa njima povezanim osobama su omogućili preduzećima čiji su izvršni direktori gore navedeni osumnjičeni, izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se kasnije vraćala u gotovini uplatiocima, čime je pričinjena šteta državnom Budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova.

“Preduzeća čiji su vlasnici I.V. i D.L i sa njima povezana lica su u posljednjih pet godina, po prethodno opisanom načinu izvršenja, omogućila vlasnicima ova 22 pravna lica, da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su „izvukli” oko 4.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu Budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu od oko 1.000.000 eura”, dodaju iz UP.

Nadalje, pripadnici Specijlanog policijskog odjeljenja su 17. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv pet pravnih i četiri fizička lica za koja se sumnja da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju, krivično djelo falsifikovanje isprave u vezi krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije a u vezi člana 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Krivične prijave su podnijete protiv M.J.(60), M.V. (51), N.P.(36) i A.M.(38)

“Njihovim djelovanjem u okviru kriminalne organizacije nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura, a navedene osobe  su kao članovi kriminalne organizacije pribavile sebi protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu kroz nezakonito povraćeni PDV i neplaćeni porez na dobit”, dodaju oni.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su došli do podataka da su tokom 2017. godine prijavljena fizička i pravna lica postali članovi kriminalne organizacije M.S., koji su koristeći neistinite račune i potvrde o gotovinskom plaćanju za robu koja stvarno nije isporučena niti plaćena kao i neistinite fakture, zahtijevali nazakonit povraćaj PDV kredita koji im je odobren, čime je pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesko
Gost
Vesko

Klap ili Klep?!

vaterpolista
Gost
vaterpolista

A direktoru Poreske novi mandat? Kako će tek sad da se klapće!

Tramp
Gost
Tramp

Nagodice se kao svi i nastavit da voze bezbrizno svoje Range Rover-e.Meni nece oprostit pojas,a neko Milione iznosi.EVIVA

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Zar nije prvo bilo 20 miliona po Katnicu? Sad ispade 4

Vesko
Gost
Vesko

Ugrijalo, pa se istopilo

VOJO
Gost
VOJO

KONTROLIŠITE mila koliko je do sada OPLJAČKAO DRŽAVU pa onda hapslite ove sitne prevarante…

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

A M. Đ ?

Montenegro
Gost
Montenegro

Pa sta bi sa inicijalima?

Send this to a friend