Hronika

Akcija za ljudska prava objavljuje priručnik Zabrana mučenja i drugih oblika zlostavljanja

Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) objavljuje priručnik “Zabrana mučenja i drugih oblika zlostavljanja” koji služi za sticanje znanja o pravu na zaštitu ljudskog integriteta u vidu apsolutne zabrane mučenja i drugog zlostavljanja. Namijenjen je prvenstveno mladim pravnicima i novinarima, kao i ostalima koje zanima ova tema, saopštili su iz HRA.

“Priručnik sadrži osnovne pojmove, nacionalni pravni okvir i međunarodne standarde kojima se zabranjuju mučenje i drugi oblici zlostavljanja i državi nameće obaveza da djelotvorno istražuje prijave takvih krivičnih djela. U njemu su istaknuti najvažniji primjeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i Komiteta protiv mučenja, od kojih se neki neposredno odnose na Crnu Goru.”, navedeno je u saopštenju.

Autor priručnika je saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević koji je nedavno izabran za člana Komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) u okviru Savjeta Evrope.

Dodaju, Kovačević je dobitnik i nagrade “Nansen” UNHCR-a za pomoć izbjeglicama za Evropu u 2021. godini, zahvaljujući njegovom izuzetno posvećenom stručnom radu na pravnoj zaštiti izbjeglica u Srbiji.

“Priručnik je pripremljen u okviru projekta “Suzbijanje nekažnjivosti mučenja i drugih oblika zlostavljanja u Crnoj Gori” koji HRA sprovodi uz podršku Vlade Njemačke. Urednica je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević“, zaključuje se u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mikan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mikan
Gost
Mikan

Najbolji primjer, dogadjaji CT.

Send this to a friend