Hronika

ANB prati 60 džihadista

Bezbjednosne službe u Crnoj Gori registovale su 265 selefija koje djeluju kroz razne humanitarne i nevladine organizacije. Prema podacima koji su dostavljeni Danu na području Crne Gore djeluju tri islamističke frakcije – takozvane umjerene selefije, džihadisti i Tekfir grupa.

Operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji se bave ovom problematikom, non-stop prate kretanje registrovanih selefija. Na teritoriji Crne Gore najviše je umjerenih selefija – 160, 60 osoba podržava džihad, dok Tekfir grupa broji 45 članova.

Umjerena frakcija selefija zagovara institucionalni prodor u Islamsku zajednicu. Oni organizuju razne kurseve i humanitarne skupove i bave se podsticanjem aktivizma kod mladih. Na njihovim skupovima često gostuju i selefijski profesori iz Irana i Saudijske Arabije. Najviše ovakvih organizacija djeluju u Rožajama, Pljevljima, Baru i Podgorici.

Uglavnom su povezani sa njemačkim i austrijskim fondacijama i paradžamatima u regionu.

Najveći broj džihadista registrovan je na području Rožaja, Plava i Ulcinja, a bezbjednosne službe su pratile više njihovih skupova na Velikoj plaži u Ulcinju, gdje su dočekivali zagovornike ISIL-a.

Takozvana Tekfir grupa je zadužena za “ostranjivanje” muslimana koji se smatraju nevjernicima. Tekfir je riječ arapskog porijekla koji označava nevjernika ili otpadnika od islama. Ako se povuče paralela sa hrišćanstvom, to bi bilo slično anatemisanju. Tekfir je inače legalan šerijatski propis, ali se samo izvodi po određenim pravilima. Međutim to nije slučaj sa Tekfir grupom u Crnoj Gori.

Prema procjeni bezbjednosnih službi u Crnoj Gori djeluje još frakcija pobornika selefizma, ali se radi o beznačajnom broju.Selefijska teologija zastupa puritansko i pravno stajalište  u stvarima vjere u religijskom praksi. Selefije vjeruju da je njihov zadatak da vrate islam u stanje kakvo je bilo u doba Pravednih kalifa.

Ovim problemom nedavno se bavio i Američki centar za borbu protiv terorizma. Oni procjenjuju da na Balkanu djeluju više od stotinu islamističkih ćelija, a centri za obuku džihadista locirani su u Ulcinju,  Gusinju i Plavu.

Opasnost je, kako smatraju, najizraženija u Bosni i Hercegovini, ali su centri za vrbovanje otkriveni i na području riječke i splitske opštine.

Prema istraživanjima tog centra, dva najopasnija regrutna centra nalaze se u Zenici i Sarajevu, a kao najveće uporište vehabija označili su Gornju Maoču u BiH.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime
Gost
Moje ime

ovo ce izgleda Sindielic da opet propjeva, pa se Dan koprca 🙂

Istina
Gost
Istina

Prete dzihadiste, a ravnogorci im organizuju krvoprolice i drzavni udar. Blago vam se za pamet 🙂

Plasenje
Gost
Plasenje

Istina je da je tekfir grupa opasna kako za nevjernike, tako i za muslimane, jer je njihov pravac u islamu poguban i pretjeran. Sto se tice Dana, zadnjih dana su Noć, i imaju ulogu da plase narod po regionu ovim stvarima. Nikada se nijedan incident nije desii povrh ovolikih pisanja i insinuacija Dana, i ANB sigurno ne bi te ljude… Više »

Miloš
Gost
Miloš

“Plasite ljude muslimanima, a znamo ko su bili i cije pripadnosti koljaci i silovatelji civila, djece, zena.” Znamo li zaista ? Jesu li Orić, Tači, Haradinaj i ostali, neki veliko Srbi ? Islamsku deklaraciju su pisali Srbi, jel ?

Duty
Gost
Duty

Što lupate kakve bre selefije iz Irana. Pojma vi nemate. U Iranu žive šiiti i oni nemaju veze sa selefijama i Saudiskom Arabijom, osim što su smrtni neprijatelji.

anonimus
Gost
anonimus

Hapsi bre

Send this to a friend