Hronika

Asad traži od Amerike da ga ne izruči Crnoj Gori

Foto: YouTube screenshot

Nakon što je crnogorsko tužilaštvo pozvalo na hapšenje bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije CIA, Džozefa Asada, optužujući ga za učešće u organizaciji navodnog pokušaja terorističkog napada 16. oktobra 2016. na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nekadašnji agent odbacio je te optužbe, te pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev za njegovo izručenje.

<<<Raspisana potjernica za Džozefom Asadom<<<

Asad je, u izjavi objavljenoj preko njegovog advokata, Vinsenta Sitra, saopštio da je u Crnoj Gori bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta.

“Ovo je lažna kampanja protiv lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili državnom udaru u Crnoj Gori”, naveo je Asad, piše Gardijan.

Ocijenio je da su navodi tužilaštva kako je riječ o zavjeri, zapravo, prava zavjera.

“Tvrdnje režima o pokušaju državnog udara su potkopane načinom na koji su rukovodili takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora”, rekao je Asad.

Kako je dodao, zavjerenici su, navodno, planirali da koriste oružje, lovačke puške, koje je vlast uništila, te odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita.

“Režim je odbio zahtjev da pokaže dokaze koji potkrepljuju njihove navode i nazvao ih je državnom tajnom”, kazao je Asad.

Njegov advokat naglasio je da nije obaviješten o optužbama u ovom predmetu, niti su mu dostavljena dokumenta, te stoga nije mogao da komentariše saopštenje tužilaštva.

Nakon što je objavljena informacija da Crna Gora traži da Asad bude uhapšen, američki mediji su se izuzetno zainteresovali za njega. Jedan od tih medija je i TV Fox, koja je intervjuisala Asada.

On je, između ostalog, odgovarajući na pitanje zašto je baš sada “Crna Gora krenula na njega, kazao da misli da je to “zbog seksi riječi CIA, zavjera, zbog kojih se stavra ogromna medijska pažnja”.

Podsjećamo, prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao. Asad i njegova ekipa planirali su da kompletnu šemu evakuacije, uz razradu komandnih punktova, izrade najkasnije do 10. oktobra.

Ž.N.

29 Komentara na "Asad traži od Amerike da ga ne izruči Crnoj Gori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend