Hronika

Batrićević: Nema toga tužilaštva i toga suda koji će me naćerati da ćutim na slavljenje ratnih zločinaca

Boban Batrićević

Nakon što je viša tužiteljka Snežana Šišević zatražila da se pokrene postupak protiv profesora na FCJK dr Bobana Batrićevića zbog kolumne oglasio se batrićević koji je poručio da nema tog tužilaštva i tog suda koji će ga natjerati da ćuti na slavljenje ratnih zločinaca.

<<<Više tužilaštvo traži kaznu za Bobana Batrićevića zbog kolumne<<<

Obraćanje Batrićevića prenosimo u cjelosti:

Danas sam dobio poziv da 22. januara 2024. godine u svojstvu okrivljenog dođem na saslušanje u Sud za prekršaje u Podgorici. Razlog – zahtjev za sudsko odlučivanje zbog kolumne koju sam 11. avgusta 2023. godine objavio na portalu Antena M, čiji sam redovni kolumnista. Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka potpisala je državna tužiteljka Snežana Šišević. Nakon vankontekstualnog citiranja djelova moje kolumne, tužiteljka Šišević je utvrdila kako je tužilaštvo našlo da „u radnjama okrivljenog nijesu ostvarena obilježja krivičnog djela, već elementi prekršaja“. Potom zaključuje: „Zbog navedenog, a kako se u radnjama okrivljenog ostvaruju svi elementi prekršaja iz člana 19 Zakona o javnom redu i miru, predlažem da se isti oglasi krivim i kazni po zakonu.“

Nakon što smo čuli predstavnicu tužilaštva, red je osvrnuti se na ono za što me ista prekršajno tereti. Tekst koji sam objavio bavio se analizom djelovanja popova i sveštenika Crkve Srbije u Crnoj Gori, tačnije opasnim narativima dvaju vladika – Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića. U satiričnom maniru, postupkom upitnika koji sam sastavio kako bih odgovore popunio prezentovanjem njihovih izjava datih različitim povodima u posljednje nekolike godine, želio sam pokazati da ta dva visoka crkovna dostojanstvenika Crkve Srbije opasno ugrožavaju fundamente građanskog, demokratskog i antifašističkog društva Crne Gore, te da u javni diskurs lansiraju vrlo opasna stanovišta koja veličaju ratne zločince, rusku agresiju na Ukrajinu i upitne stavove prema Drugom i drugačijem, u konkretnom slučaju – muslimanima. Navešću nekolika primjera i napomenuti s uzvičnikom (!) da je iste primjere navela i tužiteljka Šišević.

Primjer 1:

Osnovi postulati na kojima počiva hrišćanstvo su ljubav i praštanje. To je zapisano u svetim knjigama. Dakle, osnova hrišćanske vjere leži u Isusovome učenju da moramo voljeti svojega neprijatelja i da kad dobijemo šamar, okrenemo drugi obraz. Vođen tom mišlju, postavio sam logično pitanju u upitniku:

  • “Šire li (misli se na vladike Crkve Srbije – B.B.) ljubav i oprost, osnovne postulate hrišćanstva?”

Odgovor sam popunio citiranjem iz govora gospode Metodija i Joanikija:

„Metodije Ostojić: ‘A onda ti, koji su vodili te druge – komunisti koji su svakakve zločine radili – ali mi koji sljedujemo za istinom smijemo reći istinu: da su jame napunili od kojih su neke dan-danas, a to je strašno reći, u 21. vijeku, pune ljudskih nevinih kostiju, oko Nikšića, Kotor jama, ima jama Talijanka gdje su Italijane takođe bacali, ubili su sveštenika, ugledne ljude, domaćine. Dan-danas su te jame pune i ne smije niko da pomene njihova imena, ni da krene da vadi ljudske kosti iz tih jama.’

Joanikije Mićović: ‘Jer su toliko Crnogorci bili lakomi na sječenje turskih glava i toliko su bili lakomi da uberu junaštvo, pa da onda neko preuzme svezanoga Osman-pašu. To je anegdota, ne znam da li je istinita ili nije. Ali, ipak, nešto znači. Podsjeća nas na neke stvari iz naše prošlosti. A ono što je bilo u prošlosti, to je negdje i danas prisutno u nama’.“

Primjer 2:

Težnja ka miru temeljna je vrijednost Ujedinjenih nacija. Predstavnici vjerskih organizacija dužni su to poštovati. U jeku ruske agresije na Ukrajinu, kad je cijeli, demokratski svijet stao u zaštitu teritorijalnoga integriteta nezavisne Ukrajine, Metodije Ostojić je slavio Rusiju. S druge strane, vrlo tenzično ustoličenje Joanikijevo na Cetinju, kad zamalo u Crnoj Gori nije došlo do građanskih sukoba, zahtijevalo je primjerenu retoriku „crkvenih otaca“. Međutim, nekolika dana uoči ustoličenja Joanikije Mićović je poslao vrlo upitnu poruku. Zato sam u upitniku postavio pitanje:

  • Pozivaju li na mir?

Odgovor sam popunio sljedećim njihovim izjavama:

“Metodije Ostojić: ‘Rusija je nada za čitav slobodoljubivi svijet … U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta.‘

Joanikije Mićović: ‘Velika je hajka da se to pravo ne samo meni nego i crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao pečurke poslije kiše. Ali znamo da pečurke nisu dugotrajne i to će nestati‘.”

Primjer 3:

Suočavanje s ratnim zločinima mjera je zrelosti pojedinca, institucije i društva. Četnički pokret okarakterisan je u istoriografiji kao kolaborantski, profašistički i zločinački. Sljedstveno tome, postavio sam pitanje:

  • Slave li ili osuđuju zločince?

Odgovor su dali Metodije i Joanikije:

“Metodije Ostojić: ‘Oni ljudi kojih se mi danas sjećamo, general Dragoljub Draža Mihailović, vojvoda Pavle Đurišić i ostali komandanti i vojnici ostali su vjerni onome kome su se zakleli. Kad je čak i onaj kome su se zakleli rekao da oni pristupe nekon drugome, da to što su dosad ratovali ide u propast, da život i okolnosti idu nekim drugim putem i pravcem, oni ni tada nijesu pali u očajanje, nego su ostali vjerni.‘

Joanikije Mićović: ‘Draža Mihailović je celo vreme tretiran kao saveznik. On je imao ovlašćenja od jugoslovenske vlade u Londonu, a ta vlada je bila saveznička vlada celo vreme. I on je od strane zapadnih zemalja celo vreme bio tretiran kao saveznik. Predsednik Truman ga je odlikovao visokim odlikovanjem zato što je spasio američke pilote. To odlikovanje je uručeno ćerki Draže Mihailovića preko američke ambasade u Beogradu 2005. godine‘.“

Zaključak i pouka za tužiteljku

Na osnovu navedenog postupka koji sam koristio i citiranja redova gospode Joanikija i Metodija, jasno je da kao neko ko drži do principa pomirenja, praštanja, mira i suočavanja s ratnim zločinima, imam pravo na vrijednosni sud. A taj vrijednosni sud sam postavio kao hipotezu u svome tekstu, rekavši:

„Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu. Oni torokaju srpski nacionalizam. Oni indoktriniraju. Šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje. Kako drugačije krstiti njihovo djelovanje?”

Potom sam iznio fakte, originalne iščupke iz govora rečene gospode. I po svim zakonima pisanja iznio logičan zaključak:

“Iz ponuđenoga se jasno vidi da popovi Crkve Srbije imaju samo jednu misiju – da zagađuju Crnu Goru, da zapišavaju njenu istoriju i teritoriju, da šalju uznemirujuće poruke svim nesrbima ove zemlje. Odgovor društva na njihova činjenja ne postoji. Svi su prepadnuti – neko poslom, neko foteljom, neko kletvom, neko mađijanjem. Jer takvo je danas velikosrpsko pravoslavlje koje nam se nudi – bijes, moć i kletva. Sve dok se ovakav nekontrolisani status Crkve Srbije u Crnoj Gori ne ospori, Crna Gora će biti rob beogradskih ćudi i teren na kojem će izvoditi specijalne operacije prisvajanja, asimilacije i subverzije. Crkva Srbije je zlo koje dugoročno uništava multietničku i multireligijsku Crnu Goru te crnogorski nacionalni, kulturni i teritorijalni identitet. Na njeno djelovanje neophodno je odgovoriti crnogorskom verzijom pravoslavlja, ljubavlju i vjerom u Hristovu misiju. Za početak, reformisati Crnogorsku pravoslavnu crkvu i početi iznova, s ledine, kao prvi hrišćani. Nema te crkve u svijetu koja više liči izvornom hrišćanstvu do crnogorske – proganjana, stigmatizovana, ugnjetena. To su odlične osnove za početak borbe – borbe za vjerske slobode kojih pravoslavni Crnogorci danas očigledno nemaju.”

Sve navedeno je provjerljivo, što znači da sam ponudio potvrdu te time nijesam zavodio čitaoca i izlagao dezinformacijama. Drugo, držao sam se metode upitnika jer je ona bila najprimjerenija prirodi teksta – kolumne.

Zato na kraju postavljam pitanje tužiteljki: Je li prekršaj to što sam upozorio da dva visoka predstavnika Crkve Srbije šire mržnju, slave Rusiju, prijete crnogorskim organizacijama da će proći kao pečurke poslije kiše te da su Draža Mihailović i Pavle Đurišić heroji, iako su osuđeni kao ratni zločinci? Poručujem: nema toga tužilaštva i toga suda koji će me natjerati da prihvatim da je “kidanje turskih glava u nama”, da je današnja Rusija savršenstvo te da su Draža i Pavle dobri momci koje su komunisti oštetili. A vi po svojoj savjesti, a ja ću po svojoj. Nego, ja ovđe zastupam sebe, a vi razmislite – zastupate li državu ili crkvu čiji vjerodostojnici slave ratne zločince? Neka Vam služi na čast.

72

avatar
1000
61
11
0
 
66
NOBRebusBratuPalermoPodgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bratu
Gost
Bratu

Podrska

Palermo
Gost
Palermo

Podrska Bobane iz diaspore

NK-CT
Gost
NK-CT

Bravo Bobane!Svaka ti cast,dobri i pošteni mladi covjece!Srećna je Crna Gora što te ima🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪Ponos si grada i drzave,ko ima mozga da shvati.

nikola
Gost
nikola

Imate podrsku svih postenih gradana CG koji ovu drzavu smatraju svojom majkom a ne macehom,ako treba svi na ulice

Nada Bojanić
Gost
Nada Bojanić

Podrška Bobane Batrićeviću💪💪💪✊✊✊✊✊

Sasa
Gost
Sasa

Podrska Bobanu iza tastatura ,zato smo dosli dje jesmo…evo tri godine ..

✊✊✊
Gost
✊✊✊

Pravda za Bobana.Ne ljubimo lance.Tvrd je orah…

MNE083
Gost
MNE083

Bobane, ti si nas ponos! Veliko postovanje i podrska!!!!!

Eto tako
Gost
Eto tako

Tako je brate,necemo se dat.Neka nas hapse ,kaznjavaju,zlostavljaju.Necemo se dat i sve cemo izdrzat

Simbad
Gost
Simbad

Svaka cast dako se ovaj narod probudi

Lolica
Gost
Lolica

Bobane ti si CAR

Aleksandra
Gost
Aleksandra

PODRŠKA ZA BOBANA BATRIĆEVIĆA! 🇲🇪

Tata
Gost
Tata

Zahvaljujem redakciji na neobjavljen komentar!
Sve najbolje u daljem radu a ja živio 100 godina i vazda bio u snagu da branim Crnu Goru!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Dejan
Gost
Dejan

Svi smo mi Boban novi slogan crnogorskog Otpora 🇲🇪

marius
Gost
marius

Dok je Bobana Batricevica, postojace CRNA GORA ! Svi smo mi Boban Batricevic . Ziv bio !

djusta
Gost
djusta

Prije jedno desetak godina onaj koji je dosta doprinio – Krivokapic sdp ,da se ovo desava rakao je da u sudu postoji dosta trulih dasaka!!! Izgleda da je bio u pravu i vidimo da je to glavni uzrok sto se desava u Crnoj Gori od 1989.g. pa do danas, jer da je sud, tuzilastvo i MUP reagovao,nebi imali ovo sto… Više »

Zeleni
Gost
Zeleni

ŽIV BIO!

radojka
Gost
radojka

Bravo ogromna podrska za vas istinu ste rekli i to je to.

Tajfun
Gost
Tajfun

SPC je Svetosavska sekta,jer umjesto ljubavi,prastanja i svega pozitivnog sto bi svaka vjerska zajednica trebala da propovijeda,oni rade sve suptotno od navedenog.

Samo istina
Gost
Samo istina

Ovaj gospodin otvoreno prijeti kao prvo državi pa njenim sudovim,pod hitno procesuirati.Kako neko javno može da kaže ovo sto je rekao ovaj gospodin pa to je krivično sjelo protiv ustav CG!!!!!All Drzavo ima li te!!!

Simbad
Gost
Simbad

Ne mlati dje ti je pamet

MNE083
Gost
MNE083

otkaci parizeru!

Dedoni
Gost
Dedoni

Koliko su ti Parizera poslali

Gorčin
Gost
Gorčin

Ovo je pokazna vježba Tužilaštva i te jadne tužiteljke. Vjerovatno žele da provjere da li smo spremni na navikavanje.Dajmo im odgovor i okupatorskoj crkvi i tužiteljki u poneđeljak u 18 h

jos jednom
Gost
jos jednom

Svi smo mi Boban!!!! Ocemo li se vise mi koji smo ponosni sto smo crnogorci( odje ubrajam i one koji se kazuju srbima, hrvatima, albancima …, ali koji vole svoju zemlju)podici iz fotelja i kreveta i umjesto tastature uraditi nesto da nas brzih dana ne kaznjavaju sto nijesmo pozdravili popove crkve srpske i politicare koji ne kriju da bi nasu… Više »

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Bravo Bobane! Uz tebe smo đe god treba!

BBBB
Gost
BBBB

Takvih fali kao ti Bobane,podrška za Bobana🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪✌🇲🇪🇲🇪🇲🇪✌🇲🇪✌🇲🇪✌🇲🇪✌🇲🇪✌🇲🇪✌✌✌✌🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Dedoni
Gost
Dedoni

Tuziteljka je Litijala izgleda u prve redove

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Svaka ti čast. Vitez 🇲🇪

Bosko
Gost
Bosko

Nisi sam Batricevicu spremni smo svi mi koji volimo ovaj crnogorski kamen

Vojvodina
Gost
Vojvodina

Bravo Batricevicu , imas moju podrsku u borbi sa ovim zlom koje nas je zadesilo .

Lukas
Gost
Lukas

Moj Batrićeviću. Počelo je takmičenje u dokazivanju ko je veći Srbin i ko je veći poštovalac Crkve Srbije.

Rudo
Gost
Rudo

Nijesi jedini hrabri i ponosni sine Crne Gore.

Podgorica
Gost
Podgorica

Niko ne traži da ćutiš, ali da poštuješ zakon, e to moraš

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

A šta ti je to zakon? Nedodirljivost srpskih popova?

Podgorica
Gost
Podgorica

Zabrana vrijeđanja bilo koga pa i Sveštenika

Rebus
Gost
Rebus

Da si malo pametniji možda bi shvatio da od 2020 zakona u Crnu Goru nema za one koji vole ovu zemlju.

Vučedolska
Gost
Vučedolska

Ovo je još trebalo ovoj vlasti!
Grdno ste se prevarili.

Nevenka
Gost
Nevenka

Crnogorci! Zar ovo nije kap koja je prelila čašu!!!!!

Kum
Gost
Kum

Не. Кап је ваше ћутање о Скај апликацији и на наводе о шверцу дроге, мучењима. .. не осудисте то нешто!?

neko
Gost
neko

Podrska za uvazenog g. Batricevica. Kad god i gdje god se organizuju protesti povodom o ovog slucaja- DOLAZIM! SVO SMO MI BOBAN? Ovo vodi do bijelih traka oko ruke,o o getoizacijo i ne smijem zamisliti sta nam se sve sprema…Istrebljenja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu nisu bili davno,ako 1918g ne pamtimo. ustajmo dragi moji Crnogorci ili nas uskoro nece… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo Bobane. Podrška za moga sugrađanina.

Mira
Gost
Mira

Boban mi je kolega sa fakulteta…znam ga dobro, ima taj neki prkos urođeni i sigurno će ovo da iśćera do kraja..nije neko ko će da se povuče i sagne glavu..!!! Podrška naravno!🇲🇪💯💪 Sjećam se ekskurzije, na drugoj godini, obilazili smo manastire po Srbiji i Bosni, u nijedan nije htio nogom da kroči!

Dragan
Gost
Dragan

Podrška, kolega Batrićeviću!

Jelena
Gost
Jelena

Ovo vodi na nemire, drzi se Batricevicu, ovo je linc svih nas.

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Bravo!!!

Passmaskom
Gost
Passmaskom

Nema veceg zla u CG od tih djedova iz BIA sto vode crkvu srbije… bas opasni likovi, mašina za posebljavanje… crkva srpske mrznje u cg, sigurno im je laksi posao u srbiji dje ne moraju da posrbljavaju… Dje su se oni teroristi na sjeveru kosova skrivali? Nazalost, s bogom nemaju veze… a da ne pricam koje nam samo pare istovarise… Više »

Emma
Gost
Emma

Bravoooo !!!!!

Comita
Gost
Comita

Batrićeviću,kućo jaka,puna podrška za svoj stav i iznošenje prave istine protiv okupatorske sekte-SS-SPC..SMRT FAŠIZMU….

Matija
Gost
Matija

Idemo na ulice ljudi!
Ocemo u EU ne u Srbiju.

Cuca Kotor
Gost
Cuca Kotor

Sve si u pravu Bobane Batrićeviću.
Svi smo uz tebe.
Ovo je došla boda do ušiju.
Šta hoće ova crkveno četnička banda?
“Al tiranstvu stati mogom za vrat
To je ljudska dužnost najsvjetlija”.
Nemama kud nazad!
U pamet se dobro Crnogorci!

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ne mogu da nadjem biografiju Snežane Šišović ali izgleda viče korjene iz susjedne države kao i ona čuvena Bratićka.
A zašto nema biografije?
Ona je javna ličnost.

gwido
Gost
gwido

a najbolje ovo cetnicko tuzilastvo

Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪
Gost
Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪

Samo jakoooo 👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻 To je to i nema dalje ! Bravo

brdjanin
Gost
brdjanin

Podrska iz, jos uvijek multietnickog, Bijeg Polja!

Sembegar
Gost
Sembegar

Dosta je kuckanja poruka, na protest u ponedjeljak u 18h ispred Skupštine

Njeguš
Gost
Njeguš

Nego što!
DOSTA JE BILO!

Kotor
Gost
Kotor

Tako je gospodine Bobane! Trebaju nam ljudi kao što ste vi, a njima takvi najviše smetaju! Podrška iz Kotora!!!

Marija
Gost
Marija

Što danas da mislim o mom mrtvom ocu i stričevima ,bili su partizani ,ratni vojni invalidi ,golootočani ,nosioci spomenice ,pojedini su pregazili igmanski marš ,neretvu ,sutjesku ,došli kući bez noge ,ranjeni ,promrzli ,gladni ,braneći od zla svoju domovinu !Da se ponosim i ponosiću se dok god budem živa ! Hrabro dobri momče Batrićeviću i hvala ti što se boriš i… Više »

NOB
Gost
NOB

I moji su bili partizani, časna gđo Marija. Gdje su partizanski potomci? Zar su preokrenuli kapu pa sa petokrake izbacili kokardu? Zar vas nije stid kostiju vaših palih u junačkoj borbi protiv fašista? USTANITE AKO VAS IMA !!!

Marija
Gost
Marija

Samo pišeš istinu hrabri momče ,nažalost takvih kao što si Ti malo je danas u našoj domovini !
Ja kao jedna majka ,supruga i građanka grada Cetinja uvjek ću biti uz tebe ,za svoju djecu ,unučad i čestite momke kao što si ti Batrićeviću !

Hurem
Gost
Hurem

Bravo za tebe naše momče,uvijek bio i ostao pravi gradjanin i borac za multietničku ,gradjansku Crnu Goru.Sto se tužiteljske tiče evo neka i mene tuže jer mislim isto kao i ti a i svi koji nijesu operisani sto za nju ne mogu reci.Garant joj na zidu kancelarije visi neki svetac a iz fotelje izvire cetnik.

Pomorac
Gost
Pomorac

Bravo. Sve tacno.

Anđa
Gost
Anđa

Uaaaaaaa, za crnogorsko pravosuđe! Uaaaaa, za gušenje slobode izražavanja! Podrška Batrićeviću!

I naravno Boban
Gost
I naravno Boban

Pustite mi makar ovu is😁😁😁😁

I naravno Boban
Gost
I naravno Boban

Ima, ima😉

Valter
Gost
Valter

Bravo! Podrška!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nije to tuzilstovo no popadijstvo sektasko !!

drugljubo
Gost
drugljubo

dobro jutro bobane

delboj
Gost
delboj

Ko je ova Sisevicka. Dajte je svaki da u bovine sa fotografijom.

Hurem
Gost
Hurem

A sto će nam fotografija,nebi je dobro ni vidjelo od brade i kokarde

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Svaka cast Bobane, respekt !!!

Send this to a friend