Hronika JEDAN OD OPTUŽENIH ZA UBISTVO POLICIJSKOG INSPEKTORA SLAVOLJUBA ŠĆEKIĆA UPUTIO ZAHTJEV NADLEŽNIMA

Bigović traži da ostatak zatvorske kazne odleži kod kuće

Ljubo Bigović

Pritvorenik Ljubo Bigović zbog zdravstvene situacije tražio je od nadležnih da ga puste da ostatak zatvorske kazne odleži kod kuće, saznaje nezvanično Dan.

Kako je Danu nedavno kazao izvor blizak Bigoviću, vještaci medicinske struke posjetili su ga, na zahtjev suda, prije par mjeseci u spuškom zatvoru i napisali izvještaj da treba da bude pušten na kućno liječenje.

Ljubo Bigović tužio je prije par godina državu Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog liječenja u spuškom zatvoru.

Bigović je tvrdio da mu je Crna Gora povrijedila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3,5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

Kako je ranije objavljeno na sajtu suda, a prenijeli mediji, navedeno je da je ovaj Baranin uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva.

Bigović tvrdi da mu neke odluke o produženju pritvora nisu dostavljane, da neke nisu razmatrane, nije uvažavano njegovo narušeno zdravstveno stanje, da su nezadovoljavajući uslovi u kojima boravi.

Takođe je konstatovano da je Bigović morao da kupuje vrlo skupe lijekove, kao i da je za liječenje u Institutu za rehabilitacijuu Igalu, gdje je boravio par mjeseci tokom 2015. godine, morao da plati 10.673,60 eura.

Nakon upućene žalbe, iz Strazbura su tražili podatke o pritvorskim uslovima u kojima boravi Bigović, kolika je bila površina poda u ćeliji, koliko kreveta je bilo prazno u vrijeme njegovog boravka u toj ćeliji. Traženi su i podaci koliko je pritvorenika bilo u ćeliji u periodu dok je tamo boravio, te da se navede maksimalan broj pritvorenika, da li je toalet u ćeliji koji je koristio Bigović bio odvojen od ostatka prostorije i ko je bio zadužen za higijenu ćelije podnosioca pritužbe.

Takođe, traženi su i podaci o vremenu boravka van ćelije i prostor koji mu je bio omogućen za to, kao i vrijeme koje provodi vježbajući i površinu prostora namijenjenog za to koju je mogao da koristi i materijal kojim je ta površina pokrivena.

Apelacioni sud je na neodređeno vrijeme bio odložio sjednicu vijeća u predmetu protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića, koji su optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Sjednica je odložena zbog zahtjeva optuženog Borete za izuzeće sudija Seke Piletić i Zorana Smolovića, kao i predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića.

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.

Odluci Vrhovnog suda prethodila je odluka sudija Ustavnog suda koje su usvojile žalbu odbrane osuđenih, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Ustavni sud ranije je ukinuo presudu Vrhovnog suda kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Slavoljuba Šćekića, a Alan Kožar na šest god ina i dva mjeseca zatvora za podmetanje eksploziva na gradilištu hotela „Splendid”

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Sudijavjecna da jeIzvjestajAntibotBokelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sudija
Gost
Sudija

Pustite ga za 20godina greota je

vjecna da je
Gost
vjecna da je

do kraja kazne bez prava na pomilovanje u zatvor ubili su inspektora policije nema razgovora sa ovakvim kriminalcima

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Tebe uskracena ljucka prava sram te bilo ….ati si samo tu dje jesi bolesan brzo bi ozdravio da te nedaj boze puste i nasjednu na te tvoje price

Antibot
Gost
Antibot

I Bigo se zalaže za rad od kuće.

Bokelj
Gost
Bokelj

A tacno se vidi da ga je drug iz Kotora naucio kako se kmeči po novina! Kme kne

Mrgud
Gost
Mrgud

Uskrtio si osnovno pravo,pravo na život. Šta trebs ds očekuješ. U buvaru do zadnjeg dana,da nebi u hotel?

Send this to a friend