Hronika

Biznismen iz BiH ispričao kako je PzP prao novac?

Momir Nikolić

Naredba za hapšenje direktora PzP-a Dejana Vujisića, tehničkog sekretara PzP-a Željka Šćepanovića, preduzetnika iz Bosne i Hercegovine Momira Nikolića kao i lokalnog dilera deviza i vozača PzP-a Gordana Konatara uslijedila je nakon iskaza koji je Nikolić prekjuče dao specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević, koja je ujedno naložila i njegovo hapšenje, pišu Dnevne novine.

Navodno, Nikolić, koji je prethodno saslušavan u Banja Luci, detaljno opisao šemu funkcionisanja kriminalne grupe kao i način na koji su novac, čije se porijeklo još utvrđuje, uspjeli da plasiraju u vidu donacija i kupovine 2.000 tablet računara.

Osim svjedočenja ovog osumnjičenog, tužilaštvo raspolaže i okrivljujućim razgovorima između uhapšenih koji su snimljeni mjerama tajnog nadzora, kao i priznanjem Šćepanovića, koji je saopštio da je po nalogu direktora PZP-a Vujisića u ime stranke dijelio novac partijskim aktivistima u predizbornoj kampanji.

Vujisić

Takođe, Gordan Konatar je, pred tužiocem, priznao da je u najmanje tri navrata za PzP promijenio 100.000 dolara u eure.

Njima je svima određeno zadržavanje od 72 sata zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Oni su svi, sem Nikolića, navodno, tokom saslušanja negirali krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osumnjičenima su po nalogu sudije za istrage Višeg suda pretreseni stanovi, odakle su oduzeti određeni dokumenti i predmeti koji će se vještačiti, kao i novac, za koji se sumnja da je ilegalno stečen.

Protiv Konatara i Šćepanovića policija je u oktobru prošle godine podnijela krivičnu prijavu zbog neovlašćenog bavljenja bankarskim poslovima. Tada je kod njih pronađeno 30.000 američkih dolara. Šćepanović je tada, navodno, priznao da je mijenjao dolare. Osim tih 30.000, on je sa dilerom Konatarom konvertovao, navodno, još po 30.000 i 20.000 dolara.

Konatar

Tužilaštvo od tada utvrđuje porijeklo tog novca i istražuje da li je transfer vršen preko nekog tekućeg bankarskog računa ili se radi o ilegalnom prometu.

U autu 30.000 dolara i skoro 18.000 eura

Oni su krajem oktobra uhapšeni tokom rutinske policijske kontrole u blizini Streljačkog centra “Ljubović”, kada je u vozilu “audi A6” (NK CC555) nađeno 30.000 dolara i skoro 18.000 eura. Šćepanović je tada izjavio da je novac dobio od Dejana Vujisića, direktora Pokreta za promjene, kako bi zamijenio dolare u eure, da bi isplatili posmatrače koje je angažovao PzP za nadgledanje parlamentarnih izbora. Konatar je potvrdio da je on trebalo da zamijeni novac.

Vujisić je tada negirao da je novac namijenjen posmatračima i da ima veze sa PzP. Kazao je da se radi o njegovom novcu, a da je Šćepanovića zamolio da konvertuje dolare za eure kako bi vratio Miomiru Nikoliću, koji mu je navodno pozajmio novac za izgradnju kuće u Donjoj Gorici u Podgorici.

Ovo nije jedina aktivnost Specijalnog tužilaštva u provjeri sumnji o pranju novca. Hapšenju je prethodilo višednevno saslušanja aktivista Demokratskog fronta, koji su uoči prošlih parlamentarnih izbora partijama toga saveza donirali novac, sa kojim je kupljeno oko 2.000 tablet računara, vrijednih blizu 200.000 eura. Sumnje istražitelja dovele su do pranja novca, jer većina do sada saslušanih donatora, nemaju dokaze o njegovom porijeklu budući da se radi o nezaposlenim ili osoboma skromnih primanja.

Kako su DN ranije objavile, samo u jednom danu uoči parlamentarnih izbora, blizu 20 pristalica PzP-a uplatilo je na račun te partije, po 2.000 eura, u ukupnom iznosu oko 38.000 eura. Po istom principu su djelovali i brojni članovi i simpatizeri NOVA-e, koji su na taj način navodno prikupili blizu 150.000 eura.

Šema raspodjele prikupljenog novca dalje ide prema nekoliko privatnih firmi, kod kojih je navodno kupljeno oko 2.000 tablet računara po cijeni od nepunih stotinu eura. Kome je i u koje svrhe podijeljen ovako velik broj računara, i dalje se provjerava.

Send this to a friend