Hronika Branilac Mojkovčanina pritvorenog zbog telefonskih prijetnji Vijestima inicirao ustavnu žalbu

Bjelopoljski sud brutalno krši osnovna ljudska prava osumnjičenom

Nakon što je, kako se to u pravu kaže, iscrpio sva djelotvorna pravna sredstva, branilac Mojkovčanina pritvorenog 4. septembra zbog telefonskih prijetnji Vijestima, advokat Petar Drobnjak, u petak je, u pokušajima da vrati, kako smatra, nezakonito uskraćenu slobodu svom klijentu, žalbu dostavio i Ustavnom sudu, od kojeg očekuje da će, za razliku od bjelopoljskih djelilaca pravde, razumjeti suštinu ljudskih prava i omogućiti osumnjičenom da se u daljem postupku brani sa slobode, piše Pobjeda.

Drobnjak je u ustavnoj žalbi ukazao na povredu ljudskih prava i sloboda zajamčenih u članu 30 Ustava Crne Gore i članu 5 stavu 4 Evropske konvencije za ljudska prava i osnovne slobode.

Mojkovčanin T. J. i njegova porodica našli su se u žiži kada je politička partija Demokrate, čiji je lider aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, 5. septembra, lažno optužila oca T. J., poznatog crnogorskog publicistu, objavivši mu i fotografiju, da je telefonom dan ranije pozvao sjedište stranke u Mojkovcu i brutalno im prijetio. Objavili su i transkript razgovora i najavili krivičnu prijavu. Ispostavilo se da ih je zvao T. J, istog dana kada i redakciju Vijesti, kao i da je tog 5. septembra kada su se oni oglasili on već bio u pritvoru i to od večernjih sati 4. septembra, po prijavi Vijesti.

Demokrate i njihov lider do danas se nijesu izvinili za lažne optužbe i informacije koje su plasirali javnosti.

Postupak protiv T. J. u slučaju Demokrata još je u toku, a za taj predmet nije mu izdato rješenje o pritvoru.

Obrazloženje

Advokat Mojkovčanina, od kada mu je klijent pritvoren, duže od tri sedmice, pokušao je svim dostupnim pravnim sredstvima da izdejstvuje da se brani sa slobode, ali uzalud.

U ustavnoj žalbi je zatražio od sudije Ustavnog suda da utvrdi povredu ljudskih prava T. J. prilikom donošenja rješenja Osnovnog suda u Bijelom Polju od 7. i 9. septembra, i da ukine rješenje od 9. septembra i predmet vrati sudiji za istragu na ponovni postupak, uz obavezu da odmah donese novu odluku.

Drobnjak očekuje i da sudije Ustavnog suda utvrde povredu ljudskih prava i sloboda zajamčenih u članu 30 Ustava Crne Gore i članu 5 stav 4 Evropske konvencije za ljudska prava i osnovne slobode „zbog radnje državnog organa – Osnovnog suda u Bijelom Polju sadržane u nečinjenju, odnosno u nepostupanju po prijedlogu za ukidanje pritvora, kao i da podnosiocu žalbe po osnovu povrede prava na slobodu, a na ime neosnovanog zadržavanja u pritvoru dosudi zadovoljavajuću novčanu satisfakciju zbog pretrpljenog duševnog bola“.

Advokat Drobnjak je još 14. septembra ovom sudu dostavio prijedlog za ukidanje pritvora T. J. ali do danas nije dobio odgovor.

U obrazloženju ustavne žalbe Drobnjak je objasnio da je u svim rješenjima pritvorski osnov njegovom klijentu obrazložen navodima da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke koje treba saslušati, kao i da „postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni izvršiti djelo kojim prijeti“.

“Ovakvi razlozi za određivanje pritvora i njegovo trajanje neprihvatljivi su iz razloga što ista suštinski ne sadrži obrazloženje u pogledu mogućeg uticaja na svjedoke, niti bilo kakve okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni izvršti krivično djelo koji prijeti”, naveo je Drobnjak.

Podsjeća i da su 11. septembra saslušani svi svjedoci u ovom predmetu čime, kako je istakao, prestaje jedan od pritvorskih osnova.

“Svako dalje njegovo zadržavanje u pritvoru bez prethodne provjere drugog pritvorskog osnova po našem mišljenju neosnovano je i protivno kako Ustavu Crne Gore, tako i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, istakao je Drobnjak.

On podsjeća da je 14. septembra podnio zahtjev za ukidanje pritvora u kojem je ukazao na činjenicu da su svjedoci saslušani, kao i da ne postoji ni minimalni rizik da će „okrivljeni izvršiti krivično djelo kojim prijeti“. Ukazao je i na zdravstveno stanje osumnjičenog, o čemu postoje dokazi u spisima predmeta.

“Radnja Osnovnog suda koja se ogleda u nečinjenju, tačnije neodlučivanje po prijedlogu za ukidanje pritvora, dovodi do povrede prava na pritvor sadržan u članu 30 Ustava Crne Gore, a koji propisuje da lice može biti pritvoreno ili zadržano u pritvoru samo ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka, što nije bilo u konkretnom slučaju, obzirom da se pritvor može odrediti samo u slučajevima ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom”, naveo je Drobnjak.

Podsjetio je i da je dužnost „svih organa koji učestvuju u krivičnom postupku da postupaju sa posebnom hitnošću ako se okrivljeni nalazi u pritvoru“, a sud se do danas nije oglasio na prigovor od 14. septembra.

Branilac T. J. ukazuje i da je ovakvim ponašanjem suda okrivljenom uskraćeno pravo na djelotvoran pravni lijek, koji je zagarantovan Ustavom i Konvencijom, jer „kako se ne odlučuje po njegovom prijedlogu, istom se uskraćuje i mogućnost žalbe na eventualno odbijanje“.

Drobnjak je upozorio i da se neosnovanim pritvorom narušava pretpostavka nevinosti njegovom klijentu, kao jedno od fundamentalnih načela krivičnog postupka.

Naglašava da je T. J. neosuđivan i da se „protiv njega nikada nije vodio čak ni prekršajni, a kamoli krivični postupak“.

“Pored tog, ODT u Bijelom Polju, a ni Osnovni sud u rješenjima u kojima je određeno zadržavanje, a zatim pritvor po ovom osnovu, nijesu razmatrali ni obrazlagali mogućnost primjene mjera nadzora čija se primjena, u slučaju postojanja rizika od ponavljanja ili izvršenja krivičnog djela, preporučuje”, naveo je on.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
MNENarcis ZgubidanMijomirZeljko RDon
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE
Gost
MNE

Onaj pop iz HN pjan vozio udario policajca i dobio 1300e da plati bez zatvaranja a dje si Medenica jases li i dalje?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Počelo je počelo….

Mijomir
Gost
Mijomir

Momak nizašta leži ….Bečiću plagijtoru!

Zeljko R
Gost
Zeljko R

Odvdje koliko Sam procitao ovaj je prijetio telefonom,ovi prijavili policiji I policija ga otkrila a tuzioc I did procesuirali

Don
Gost
Don

Ko je Sudija?

Rogi
Gost
Rogi

Što je pomije dok ste bili opozizicija mogli ste da lajete na državu sistem da gazite ljude potpuno nevine i poštene. Sad kada dolazite na vlast oćete da budete fini pošteni i za svaku kritiku malo jaču oćete da tužite stoko. Tužite al zampite da će vaše veselje trajati svega nekoliko mjeseci. Što će te onda opet pacovi u mišje… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Gos, Becicu pomozite tamo da se taj bolestan covjek pusti iz zatvora !!!

Send this to a friend